Hasani kaže da je imenovanje Rašića kršenje Ustava

Imenovanje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak predstavlja kršenje Ustava, smatra bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani.

Hasani je u izjavi za TIME rekao da je za imenovanje ministara i zamjenika ministara koji nisu poslanici u parlamentu potreban glas većine poslanika koji predstavljaju tu zajednicu.

„Ustavno, ovo imenovanje ima izuzetno ozbiljne nedostatke. Jer imenovanje ministara i zamjenika ministara koji nisu poslanici zahtijeva formalno odobrenje većine zajednica koje su se izjasnile da predstavljaju tu zajednicu koja je manjina na Kosovu. Ovo se nije dogodilo što je pogrešno. To znači da je potrebno 50+1 poslanika Srbije koji bi trebalo da predstavljaju ovu zajednicu. Osim toga, svaki put su potrebne konsultacije i to se ne može uraditi bez konsultacija sa političkim snagama onih manjinskih zajednica koje kažu da predstavljaju te ministre ili zamjenike ministara“, rekao je on.

Lista Srpska je već najavila žalbu Ustavnom sudu. A prema Hasaniju, slučaj se može dobiti jer Ustav ne dozvoljava većini da imenuje ministre iz manjinskih zajednica.

„Uvjeren sam da će, ako završi u Ustavnom sudu, pobijediti jer je jasno da je priroda demokratije na Kosovu konsenzualna, jer da je većina funkcionere i predstavnike dodijelila manjini, onda veliki deo odredbi nije trebalo da bude tu. Isti slučaj imate i sa imenovanjem sudija Ustavnog suda, kao i sa drugim visokim funkcijama koje su rezervisane za njih, a drugačije se ne može“, dodao je on.

Rašići je u četvrtak imenovan za ministra, zamjenivši Gorana Rakića iz Srpske liste, koji je podnijeo ostavku prije dvije nedelje nakon tenzija oko registarskih tablica. Srpska lista ima sva mjesta rezervisana za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova. Rašić je predsjednik Progresivne demokratske partije, koja nije deo parlamenta.