Hasani: Nemačke investicije na Kosovu su povećane

Generalni direktor Njemačke privredne komore Nora Hasani govorila je o njemačko-kosovskom ekonomskom forumu koji će se slijedeće nedijelje održati na Kosovu.

Nora Hasani

Ona je rekla da će ovaj forum biti organizovan za investitore koji bi mogli biti zainteresovani za ulaganje na Kosovu.

Hasani je rekla da je pored interesovanja za Kosovo ove godine 8 delegacija posjetilo Kosovo da vide koje uslove Kosovo nudi za ulaganje.

„Mi smo mislili da u okviru foruma od dva i po dana obavijestimo njemačke investitore o uslovima koje  imaju na Kosovu. Ako investitor želi da investira onda treba da dobije zvanične informacije. Mi smo kao komora podržali mnoge njemačke investitore. „Objavili smo priručnik za investitore koji daje sve informacije“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, u poslednje dvije godine bilježi se trend rasta izvoza u Njemačkoj.

Ona je još dodala da će na forum doći 30 kompanija iz Njemačke.

Hasani je istakla da njemačka vlada svake godine organizuje konferenciju i pokušava da pronađe partnere velikih nabavnih kompanija na Zapadnom Balkanu.

„Imamo veoma dobru stratešku poziciju. Mnoge kompanije su se povukle iz Rusije i Zapadni Balkan vide kao opciju. Investitori znaju da na Kosovu ima mnogo mladih. „Postoje mnoge njemačke kompanije koje donose obuku za određene programe“, rekla je ona.

Hasani je takođe istakla da su primjetili trend rasta njemačkih investicija na Kosovu, dodajući da u poređenju sa zemljama u regionu Kosovo ima manje i da obe članice Komore zapošljavaju 25 hiljada ljudi.

Prema njenim rečima, birokratske procedure su među najvećim poteškoćama i zaključila da je došlo do povećanja izvoza od 67 odsto.