Hil: Srbi treba da znaju kakvi će im životi biti, ZSO je ključna, zato je podržavamo

Nismo na kraju procesa, negde smo u sredini, možda smo malo zapali u blato, ali se krećemo napred“, optimističan je američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, a u jeku krize na Sjeveru Kosova čiji se kraj ne nazire.

Iz ugla ovog diplomate, na stolu su svi elementi koji bi tamo trebalo da budu. Jedan od onih koji je ključan je Zajednica srpskih opština.

„Mislim da srpska zajednica na Kosovu treba da zna kako će im životi i budućnost izgledati i zato Sjedinjene Američke Države veoma podržavaju Zajednicu srpskih opština – to je ključno“, kazao je Kristofer Hil u Dnevniku Nova S.

Upitan o formiranju Zajednice srpskih opština, Hil se nije složio sa konstatacijom, da su Albanci na Kosovu spremni da ispune sve ukoliko SAD nešto stvarno žele, te da je za to dovoljan telefonski poziv.

„Razumem da ima ljudi koji u to veruju, ali se ne slažem sa tim“, kazao je ambasador.

On, sa druge strane, naglašava da Priština želi da bude dio evroaltlantskih struktura.

„Iz perspektive Kosova, kada se osvrnu na prethodne decenije, oni vide da im je potrebno veće međunarodno uporište i traže da se pregovori završe kako bi se učlanili u evro-atlantske strukture“, kazao je ambasador SAD.

Tvrdi da obije strane žele da se nešto ispuni, ali i poručuje da bi i jedni i drugi mogli dosta toga da izvuku od iskustva izaslanika EU, Miroslava Lajčaka i SAD, Gabrijela Eskobara.

On je naznačio da je pitanje Kosova nešto za šta su SAD veoma zainteresovane i da žele da se ono „kreće u pravom smjeru“.

Hil priznaje da postoje problemi na tom putu, ali je optimista.

„Nismo na kraju, negde smo u sredini, možda smo malo zapali u blato, ali se krećemo napred. Ja ne bih odbacio optimizam kao pogled na stvari. Optimizam, ukoliko se dobro primjeni, može da vam pomogne da naprijedujete, ne vidim razlog da vas preplavi pesimizam“, konstatovao je.

Hilov optimizam stiže nakon najave sastanka na visokom nivou za 14. septembar.

Reč je o prvom susretu srpskog predsednika i kosovskog premijera u Briselu nakon eskalacije situacije na Severu Kosova, koja je doprinela dodatnom zaoštravanju odnosa između Beograda i Prištine.

Za sada nije poznata agenda, odnosno o čemu će Vučić i Kurti razgovarati.

Srpski predsjednik, međutim, već danima najavljuje da je „težak period pred nama“, dok Kurtija optužuje da želi da protera ili uhapsi sve Srbe koji žele da brane Sjever Kosova.

Kosovski premijer, sa druge strane, pokušava da ubijedi međunarodnu zajednicu da je na dijelu deeskalacija situacije za koju su zaslužne kosovske institucije, da Priština primjenjuje dogovor sa Evropskom unijom, dok istovremeno optužuje zvanični Beograd za pokušaje da izazove nove nesabilnosti na terenu.