Hil: Srpsko-kosovsko pitanje mora da se riješi, to je teško pitanje i ton između strana nije dobar

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocijenio je juče da dijalog Beogada i Prištine mora da se ubrza i da se rIJeši „srpsko-kosovsko“ pitanje.

„To je jedno od najvažnijih pitanja u regionu koje mora da se rIJeši. To je teško pitanje, a ton između dve strane nije dobar. Dijalog mora da se ubrza“, rekao je Hil u Skoplju.

Američki ambasador, koji je učestvovao na konferenciji „Regionalni bezbijednosni izazovi i nedavna dešavanja u zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je da ima svoje viđenje kako treba da se urade te stvari, ali da zaista poštuje ljude koji vode proces.

„Žozep Borelj, Miroslav Lajčak, naš čovek Eskobar, daju sve što mogu, ali je veoma teško pitanje vezano sa istorijom, sa ratom. Nije lako, ali oni to moraju da urade“, rekao je ambasador SAD u Srbiji.

Kao glavna otvorena pitanja u tom procesu smatra uspostavljanje Zajednice srpskih opština i priznavanje kosovskih dokumenata, ali uprkos očiglednim poteškoćama u dijalogu – kaže da je optimista jer „barem postoje razgovori između dvije strane“.

Hil procijenjuje da regionalna inicijativa „Otvoreni Balkan“ može pomoći u smanjenju tenzija i ne sumnja da će produžavanje tenzija između Srbije i Kosova biti štetne po region, što, kako je istakao, drugi igrači mogu da iskoriste.