Historijska posjete“, predsjednik Begaj ugošćuje Makrona, govore o dijalogu Kosovo-Srbija

Predsjednik Albanije Bajram Begaj primio je danas predsjednika Francuske Emanuela Makrona, kao i delegaciju u njegovoj pratnji.

Ova posjeta je istorijski događaj u odnosima dvije zemlje, jer je to prva zvanična posjeta jednog francuskog predsjednika Albaniji. Tokom susreta licem u lice, predsjednik Begaj je istakao da ova posjeta pokazuje zajednički interes za jačanje bilateralnih odnosa, kao i u pravcu mira, bezbijednosti i razvoja regiona Zapadnog Balkana.

Evropska integracija Albanije i razvoj događaja u regionu bili su deo razgovora sa predsjednikom Makronom. Predsjednik Begaj je izrazio zahvalnost na podršci koju Francuska i predsejdnik Makron daju i daju procesu proširenja i evropskih integracija Albanije i drugih zemalja regiona Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces. On je takođe pohvalio inicijativu koju je prije godinu dana preduzeo predsjednik Makron, za pokretanje Evropske političke zajednice, kao inicijativu koja daje više mogućnosti Albaniji i drugim zemljama kandidatima za Evropsku uniju, da imaju veći pristup projektima EU, posebno u oblasti univerzitetske i studentske razmjene.

Predsjednik Begaj je takođe zahvalio predsjedniku Makronu na njegovom doprinosu podršci dijalogu između Kosova i Srbije, posebno kroz francusko-njemački plan, ističući potrebu dalje podrške ovom dijalogu, ali i potrebu da se kažnjavaju i obeshrabruju akti nasilja i provokacije u opština sjevernog Kosova. „Kosovo je suverena i nezavisna država, a teroristički akti poput Banjske u Zvečanu (24. septembra 2023.) su neprihvatljivi i za osudu za njegovu bezbijednost, ali i za region i cijeli evropski continent, rekao je predsjednik Begaj u poruci koja je distribuirana medijima.