Holandija je i dalje skeptična, nema stava „za” viznu liberalizaciju za Kosovo

Država Holandija nije dala stav po pitanju liberalizacije viza za Kosovo. U odgovoru portalu Dukađini, Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je saopštilo da ova zemlja podržava Vladu Kosova, „u njenoj ambicioznoj agendi reformi vladavine prava, posebno u riješavanju pitanja kao što su organizovani kriminal i korupcija na visokom nivou“.

Holandija
Dalje, u odgovoru MIP Holandije navodi se da će oni izaći sa stavom nakon procijene napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Prošli napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije je za nas ključan. Tek nakon ocijene postignutog napretka i nakon rasprave sa parlamentom imaćemo stav o ovom pitanju“, navodi se u njihovom odgovoru.

Holandija je saopštila da podržava inicijativu Kosova za bezvizni režim putovanja, uz pominjanje uloge Savjeta Evropske unije i drugih država EU.

„Na Savjetu Evropske unije je da razgovara i dogovori se o liberalizaciji viza, tako da to nije bilateralno pitanje između Kosova i jedne od država članica EU“, navodi se u njihovom odgovoru.

„Evropska komisija će uskoro izaći sa ažuriranim izvještajem o standardima za liberalizaciju viznog režima. Holandija je otvorena za procijenu da li su svi standardi ispunjeni“, nastavlja se u odgovoru.

Holandija je najavila da će pomoći Vladi Kosova, pravosudnim institucijama i organizacijama civilnog društva, kroz svoju stručnost, da reformišu pravosudni sistem.

„Holandija je bila, jeste i pomoći će vladi Kosova, ali i pravosudnim institucijama i organizacijama civilnog društva kroz projekte, savjete i ekspertizu u postizanju rezultata u reformama neophodnim za vladavinu prava“, kaže se u odgovoru.

Češko predsedavanje Evropskom unijom zvanično je na dnevni red stavilo raspravu o liberalizaciji viza za Kosovo. Prema planu koji je predstavila, o pitanju viza razgovaraće se 13. oktobra. Od šest zemalja zapadnog Balkana koje su ostale van EU, samo građani Kosova ne mogu slobodno da se kreću u evropske zemlje, ili u ono što je poznato kao šengenski prostor.

Holandija i Francuska su dvije zemlje članice EU koje su bile skeptične po pitanju ovog procesa. Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski rekao je u četvrtak da ima velika očekivanja da će u okviru šestomjesečnog mandata češkog predsedavanja biti završen proces liberalizacije viznog režima za građane Kosova.


To je proces koji se sastoji od tehničkih pitanja. Evropska unija će vrlo brzo razmotriti tehničke aspekte i veoma se nadam da će češko predsjedništvo postići dogovor, a Kosovo će imati viznu liberalizaciju. Veoma je teško predvideti datum. Moja očekivanja od odluke su veoma velika i ovo je deo moje političke agende“, rekao je Lipavski.

On je ove izjave dao nakon sastanka koji je imao sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem. Lipavski je rekao da je po ovom pitanju kontaktirao i neke zvaničnike iz Holandije i da su se dogovorili da analiziraju tehnička, a potom i politička pitanja.

Evropska komisija je u junu 2016. godine ocijenila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima, ali je za finalizaciju procesa postavila uslov da se postigne sporazum o ratifikaciji demarkacije granice između Kosova i Crne Gore i da ima rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije na Kosovu.

Zatim je 2018. Evropska komisija zaključila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i predložila liberalizaciju. Evropski parlament je podržao ovu odluku, ali neke skeptične zemlje poput Francuske i Holandije nisu se složile sa ocijenama Komisije u celini. Među njihovim zabrinutostima bilo je povećanje broja stanovnika Kosova koji bi ciljali na EU i zloupotreba slobode kretanja za traženje azila u evropskom bloku.

Takvi slučajevi su se dešavali sa građanima Albanije, Gruzije i nekih drugih zemalja. Zvaničnici EU smatraju da je sada “pozitivan trenutak za liberalizaciju viza za Kosovo”, dodajući da bi taj proces “trebalo da bude okončan u roku od nekoliko mjeseci”. Ako se postigne usklađenost, liberalizacija viza će se primjeniti na nosioce kosovskih biometrijskih pasoša. Pored zemalja EU, građani Kosova mogli bi da se presele i u Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn.