Hoti o poreskom zakonu: Ovako velika promjena je napravljena bez ikakvih konsultacija sa opštinama i preduzećima

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti optužio je Vladu da će izmjenama Zakona o porezu na imovinu “praviti probleme opštinama”.

Odbor za budžet će u utorak u načelu razmatrati Nacrt zakona koji je krajem marta dobio podršku Vlade. Sjednica Komisije počeće u 14 časova. Prema Hotijevim riječima, izmjene zakona će se negativno odraziti na sopstvene prihode opština.

„Danas se na Odboru za budžet razmatra Nacrt zakona o izmjeni/dopuni Zakona o porezu na imovinu. Ovaj nacrt zakona napraviće probleme opštinama. Zakon koji je na snazi se već dugo radi sa švedskim stručnjacima uz podršku švedske vlade i ispunjava sve neophodne standarde za administraciju poreza na imovinu. Kao takav, ovaj prijedlog zakona će imati negativan uticaj na sopstvene prihode opština. Utrostručiću stope poreza na imovinu za nekretnine visoke vrijednosti. Nametnuće porez na obrađene parcele koje su ranije oslobođene da bi se podstakla obrada zemlje“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

On je ovakav pristup Vlade opisao kao “izuzetno loš”. On je optužio Vladu za neozbiljnost i neprofesionalizam.

„Ovako velika promjena se pravi bez ikakvih konsultacija sa opštinama i privredom, što će biti izuzetno negativno pogođeno. Ovaj ad-hoc pristup pokazuje nedostatak ozbiljnosti i profesionalizma u upravljanju. Velika šteta za privredu“, nastavio je Hoti. „Izgleda da su ovi vladini zvaničnici zainteresovani da sve unište, a ne da nadograđuju ono što je do sada izgrađeno i da poboljšaju neuspijehe iz prošlosti.

Kada je Vlada odobrila ove izmjene, rečeno je da zakon ima za cilj da obezbijedi „„progresivnost poreske stope, oslobađanje od poreza za primarno stambeno i poljoprivredno zemljište, poresku amnestiju za poresku 2023. godinu i restriktivna pravila za primjenu poreske obaveze i kamata“.

Dok je ministar finansija Hekuran Murati rekao da nacrt zakona predviđa da poreski obveznici mogu imati koristi od smanjenja faktura za 2023. godinu do 100 evra, odnosno iznosa fakture.