Hovenier: SAD su zabrinute zbog incidenta u Zvečanu

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog incidenta na sjeveru Kosova 10. aprila u kome je, kako se sumnja, povređen pripadnik srpske zajednice.

Kosovska policija saopštila je 11. aprila da je suspendovala četiri policijska službenika za koje se sumnja da su umješani u ovaj slučaj, uključujući i jednog koji je možda pucao iz vatrenog oružja.

Ovo je zabrinulo američku ambasadu u Prištini, koja je pozvala da se sprovedu kredibilne istrage.

„Svi građani moraju da vjeruju u transparentnost službenika za sprovođenje zakona i sektora pravde. Podrška Sjedinjenih Država institucijama za vladavinu prava unapređuje zajedničku viziju demokratske i multietničke države“, rekao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Prema njegovim riječima, „sva lica odgovorna za ova krivična dijela moraju da odgovaraju”.

Pojedini mediji na srpskom jeziku citiraju jednog čovjeka koji je rekao da su u trenutku kada je riječ o povređenoj osobi na Bistričkom mostu kod Zvečana bili prisutni samo pripadnici specijalnih snaga kosovske policije.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković osudio je ranije tokom dana ono što smatra napadom kosovske policije.

„Riječ je o čoveku koji ima troje djece, govorimo o taksisti. Na tom ilegalnom punktu kosovska policija svakodnevno zaustavlja Srbe i maltretira ih. Više puta smo rekli da nemaju pravo da ostanu na sjeveru Kosova, jer je to protiv svih dogovora”.

Opštine na sjeveru Kosova – Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – naseljene su većinom Srbima.

Ovaj region je često žarište tenzija.

Prošle nedelje je jednomjesečni pritvor određen pripadniku srpske zajednice, koji je navodno palio automobile RKS – registarskih oznaka u Zubinom Potoku, opštini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je u ponedeljak da incidente na sjeveru Kosova orkestriraju “ilegalne strukture koje podržava Beograd”, koje imaju za cilj da zastraše i ugroze lokalno srpsko stanovništvo.