Hovenijer: Nadamo se stvarnom napretku u primjeni sporazuma, proces normalizacije se završava međusobnim priznanjem

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer poručio je danas da se SAD nadaju da će se u 2024. godini videti stvarni napredak u primjeni sporazuma koje su Kosovo i Srbija zaključili tokom 2023, a kako je istakao “proces normalizacije se završava međusobnim priznanjem, jer i Kosovo i Srbija teže da ostvare svoj put u EU”.

„U februaru i martu ove godine Kosovo i Srbija su preduzeli hrabre korake ka normalizaciji kroz zaključivanje Osnovnog sporazuma i njegovog Implemenatcionog aneksa. Iako je bilo zastoja, potpuno smo posvećeni njihovoj primjeni“, naveo je Hovenijer na društvenoj mreži Iks „X“.

Kako je dodao, SAD snažno veruju da će građani Kosova imati benefit od primjene obaveza koje obije strane imaju na osnovu ovih sporazuma.

„U 2024. nadamo se da ćemo vidjeiti stvarni napredak. To uključuje da Srbija preduzme značajne korake da ispuni sve obaveze iz sporazuma i da isto tako Kosovo ispuni sve obaveze, uključujući napredak u vezi Zajednice srpskih opština. Na kraju, ovaj proces normalizacije se završava međusobnim priznanjem, jer i Kosovo i Srbija teže da ostvare svoj put u EU. Implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa je važan korak ka toj budućnosti“, naveo je Hovenijer.