Ignorisanje poziva EU „može imati poslijedice“, da li će Kurti pristati da se sastane sa Vučićem u Briselu?

Evropska unija pozvala je premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prihvate poziv za učešće na kriznom sastanku u Briselu, bez postavljanja uslova, upozoravajući da ignorisanje ovog poziva može imati poslijedice. za stranke.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbijednost Žozep Borel pozvao je Kurtija i Vučića na sastanak u Brisel ove nedelje, usred pojačanih tenzija između dvije zemlje.

Predsjednik Srbije je odbio da se sastane sa Kurtom, a ovaj još nije odlučio da li će učestvovati na sastanku u Briselu.

Kurti je danas rekao da prvo očekuje od šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu da se sastane sa kosovskim policajcima, a nakon što razumje njihovu situaciju, odlučiće da li će prihvatiti Borelov poziv za sastanak.

On je dodao da će u ponedeljak, tokom sastanka ministara EU, biti na dnevnom redu pitanje tenzija između Kosova i Srbije.

Od kraja maja tenzije na sjeveru Kosova su porasle nakon što su novi albanski gradonačelnici opština na sjeveru, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština, uz protivljenje lokalnih Srba.