Imeri: Kurti ima za cilj da odloži dijalog, dogovor je ugrožen zbog proceduralnih „tehničkih sposobnosti“.

Prema Imeriju, greška Kosova u ovom procesu je narativ onoga što oni ne prihvataju, a ne onoga što bi trebalo postići. Prema njegovim riječima, to su radile i prošle vlade. U izjavi za Ekonomiju onlajn, Imeri, sada šef Instituta za socijalnu politiku „Musine Kokalari“, kaže da premijer Aljbin Kurti ima za cilj da odloži proces

On je pomjenuo slučaj izbora na sjeveru i Administrativno uputstvo za smjenu gradonačelnika na sjeveru zemlje.

„Čini mi se da svakim danom sve više ljudi čita da želi da odugovlači proces dijaloga, posebno od maja kada smo na sjever poslali policiju koja je bila suočena sa nasilnim protestima Srba, pa samo od tog trenutka misle da se na Kosovo gleda kao na odlaganje procesa dijaloga i da su sankcije kao takve. Imamo priliku izbora. Sada i ovo insistiranje da idem sa peticijom Zapad čita kao odugovlačenje“, kaže Imeri za EO, ukazujući i na grešku Kosova u dijalogu sa Srbijom.

„Teško je govoriti jer ima mnogo dešavanja u procesu dijaloga za koje ne znam da nikada nisu bila javna. Greška Kosova, posebno u poslednje vrijeme i ranije, je što smo se više isključili iz procesa dijaloga time što smo pokazali šta ne prihvatamo nego što smo pokazali šta želimo da postignemo. Mislim da Kosovo treba da insistira na tome da „hoću priznanje od Srbije, a onda da vidimo šta bi mogao da bude kompromis koji donosi ovo priznanje“, ako možemo da nađemo tako nešto. Možda ni ovo nije postignuto, ali odlazak na dijalog jer ja ne činim Asocijaciju, završava se samo sa njim. Umjesto da odete i tražite priznanje“, nastavlja Imeri.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, bivši šef VV kaže da je situacija štetna za Kosovo, jer prema njegovim riječima, premijera Kurtija međunarodni faktor može ocijeniti kao nepouzdanog. Ovo se zasniva na čestoj promjeni Kurtijevih izjava.

Očigledno, da je implementacija ovog sporazuma završena ranije, sada bismo bili u naprednijoj situaciji u procesu dijaloga, a možda čak i na njegovom potpunom završetku jer je to ideja od 2013. godine. Imamo situaciju u kojoj Smatram da je to štetno za Kosovo upravo zato što se premijer Kosova može smatrati nepouzdanim od strane naših međunarodnih partnera, zbog tako brze i tako duboke i česte promene stavova protiv istog sporazuma. Tako da jednom izađe i kaže ‘Zajdenica od Tačija’ ja to ne primjenjujem, sad izađe i kaže da primjenjujem za fakto prepoznavanje, sad piše de fakto prepoznavanje pa de-jure priznanje. I onda kaže da je ovo još uvek dobra implementacija, pa kaže da samouprava nije udruženje nego se nešto drugo izmisli, pa onda kaže da je Udruženje tu. Dakle, ovi stavovi vas čine nestabilnim i nepouzdanim (Kurtin)”.

Imeri je izrazio iznenađenje zašto se francusko-njemački plan ne sprovodi, jer je tamo rečeno da je to faktički priznanje Srbije. On kaže da je ovaj sporazum ugrožen time što će biti uhvaćen zbog “proceduralnih tehnikalija”, prenosi EO.

Srbija ima svoj stav, Kosovo ima svoj stav, posrednici treba da pokušaju da spoje ovo dvoje i naravno da će u svakoj situaciji naneti štetu svakoj od strana svojim stavovima kako bi došli do prihvatljive sredine za obije strane. Da li je sad u redu da krenemo sa Udruženjem, ono se tamo ne učlanjuje i da li je u redu da ga tamo osnivamo. Imamo neka pitanja koja riješavamo kroz proces dijaloga i već smo se na političkom nivou dogovorili da svaki od premijera da je to put naprijed. Osnivanjem Asocijacije, zaključenjem dijaloga, unapređenjem državljanstva Kosova i Briselskim sporazumom koji se zvao francusko-njemački plan, gospodin Kurti kao premijer, rekli ste nam da se ovim de fakto priznavanjem postiže a sada nam se govori da je primena tog sporazuma od vitalnog značaja za Kosovo. Dobro, zašto ne bismo počeli da sprovodimo. E sad, ako ugrožavamo dobar posao za Kosovo time što ćemo se uhvatiti u ‘proceduralne tehnike’, to mi nema smisla, osim ako nemamo apsolutno nepovjerenje ne samo u Srbiju već i u posrednike koji garantuju da će to biti sprovedeno “, kaže Imeri.