Intenzivirani izvještaji Ljubljana-Beograd – Žbogar spominje srpske masakre i Fahrija Hotija, Vučić vrijeđa Slovence

Govor slovenskog predstavnika UN-a Samuela Žbogara (bivšeg šefa kancelarije EU na Kosovu) na sjednici Savjeta bezbjednosti UN izazvao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić eksplodira uvredama prema Sloveniji i slovenačkom narodu.

Žbogar je tokom svog govora pomenuo vreme kada je bio na Kosovu i posetio mesta gde su se desili najveći masakri na Kosovu.

Žbogar je tokom govora u UN KS govorio o masakru Meje i Velike Kruše i na trenutak se obratio Fahriju Hotiju, preživjelom masakra u Kruši, poručivši da ga je prepoznao čim je ušao u dvoranu UN.

Spomenuo je i broj ubijenih na toj teritoriji tokom rata na Kosovu.

Čini se da se Vučiću ovo uopšte nije svidjelo. U saopćenju na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Srbije je koristio izuzetno uvredljive izraze koji ne pripadaju predsjednicima država.

Vučić se u utorak požalio da je Srbija upala u zamku koju su postavile SAD, Švicarska i Slovenija.

Čak je ovu drugu opisao kao uvrnutu državu dok je komentarisao sjednicu Vijeća bezbjednosti Kosova na kojoj je prisustvovao.

“Kad je odgođeno saslušanje u Vijeću bezbjednosti, pitao sam o čemu se radi, ali onda smo shvatili da se o tome raspravljalo sa Amerikancima, Slovencima i Švicarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi”, rekao je Vučić.

Reakcija slovenskog premijera Roberta Goloba bila je trenutna.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u saopćenju na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), koristio je izuzetno uvredljive izraze koji ne pripadaju predsjednicima država”, navodi se u njegovoj reakciji.

Čak su i sami srpski mediji akciju srpskog predsjednika nazvali “Vučićev novi diplomatski skandal… “