Italijanski ministar spoljnih poslova: Italija stoji na raspolaganju Kosovu i Srbiji da pronađu riješenje

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani rekao je da je njegov put u Srbiju i na Kosovo poruka da Italija podržava obije zemlje da postignu kompromisnu ​​poruku.

Tajani je na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom, održanoj u Prištini, rekao da je dobio poruku sa obe strane da je spreman da ide napred u dijalogu.

„Cijenim odluku Kosova da obustavi izricanje kazni na 48 sati, to je signal spremnosti. Jutros sam čuo za pripravnost i iz Srbije. Podržimo ovu spremnost. Obe strane su dale spremnost. Kosovo je odlukom o odlaganju dodijele kazni dokazalo da dijalog neće biti zatvoren. To mi daje nadu i došli smo da tražimo riješenja. Ne zauzimamo strane. Mi smo u sredini, moramo ostati u sredini da tražimo riješenja za probleme”, rekao je Tajani.

Tajani je rekao da na Balkanu ne treba stvarati nove probleme jer je on dovoljno propatio.

Ministarka Gervalla je rekla da je Tajani stari prijatelj Kosova i zakleti Evropljanin.

„Sa ministrom smo razgovarali o napretku Republike Kosovo u oblasti ekonomije, zajedničkim evropskim vrednostima, institucionalnoj reformi koja je primarna agenda, značajnom povećanju investicija na Kosovu. Zahvalio sam mu se na podršci koju je Italija dala Kosovu prije i posle rata. Zahvalio sam se ministru koji je ponovo naglasio da će Italija ostati jak stub. Razgovarali smo o geopolitičkim prilikama u Evropi i regionu, o nastojanjima Srbije da destabilizuje Kosovo. Razgovarali smo o tome da je vladavina prava neophodan odgovor i to ne samo u našem regionu. Razgovarali smo i o dijalogu sa Srbijom koji je u toku, dijalogu koji želimo da dobijemo konačan rezultat koji ne može biti drugačiji osim uz obostrano priznanje. Razgovarali smo o tome da se u dijalogu često prave greške i uvjerili smo ga da se greške neće ponoviti“, rekla je Gervala.