Izostanak zakonskih posledica kao rezultat nepoštovanja jezičkih prava

izvor (Radio Astra)

Pronalazak sistemskog rešenja o poštovanju jezičkih prava, što je ustavna kategorija je nedostižno poslednjih 10 godina. I isto se direktno odražava na kvalitet života svih koji nemogu da koriste ovo osnovno ljudsko pravo.

A kao poslijedica imamo probleme u komunikaciji, bankarske usluge(krediti) ali i kršenja u državnim institucijama(nemogućnost korištenja usluga) rečeno je tokom izlaganja publikacije o poštovanju jezika.
Publikacija “Preporuke za okvir politike za sprovođenje Zakona o upotrebi jezika” je rezultat 10-godišnjih aktivnosti vezano za ovo pitanje i težnja da se isti reši sistematski.
Sobzirom da su državne institucije obavezne da kroz poštovanje ljudskih prava omoguće upotrebu oba zvanična jezika, odnosno da albanski i srpski budu u upotrebi na čitavoj teritoriji u skladu sa ustavom.
Foto (Radio Astra)

“Da bi neko uopšte saznao koja su mu prava i koje su to dostupne usluge, mora da razume jezik na kome mu se institucija obraća, kao i da bude u mogućnosti da postavi pitanje na svom jeziku i da dobije odgovor na njemu”, poručeno je na konferenciji.

Dok je jedan od fokusa i ciljeva ove publikacije inkluzivno i efikasno ućešće građana uz poštovanje različitosti, upoznavanja sa pravima. A značaj ove publikacije i 20 preporuka koje su spomenute je upravo radi osiguranja vladavine prava u suprotnom službenici državnih institucija koji danas zbog raznoraznih izgovora nepoštuju ovaj zakon i ustavnu odredbu mogu sutra odlučiti da nepoštuju neki drugi zakon.

Preporuke: urađene su na albanskom, engleskomn i srpskom jeziku još i na latiničnom pismu

Zapaženo je veliko interesovanje aktivista civilnog društva iz svih zajednica, ali i predstavnika ambasada i stranih diplomatskih misija na Kosovu, kancelarije narodnog advokata Kosova. Ali i odsustvo predstavnik kancelarije Poverenika za jezike Vlade Kosova, koji je potvrdio učešće ali se nije pojavio.

Izvršni direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević se osvrnuo na rad i izjavio da je ovo pitanje za ovu organizaciju aktuelno preko 10 godina od institucija pa do građana.

“NVO Aktiv se u kontinuitetu desetak godina bavi ovim pitanjem, nismo sami, niti jedini koji se bave ovim pitanjem ali smo jedni od najupornijih kada su jezička prava i prava jedne od zajednica na dnevnom redu. Konstantno insistiramo da se ovo pitanje održava na površini i da se nađu sistemska rešenja na duge staze, umesto onih kratkoročnih”, rekao je.

I da je upravo poslednja publikacija podsetnik na propuste poštovanja Zakona o upotrebi jezika. I da je jedno od rešenja upravo princip nekažljivosti a da ključ leži u nedostatku političke volje.