Jašaraj: Jedinstveni smo, štrajk se nastavlja, Vlada ćuti!

Štrajk u prosvjeti će se nastaviti do neodređenog perioda, ukoliko ne bude pomjeranja Vlade.

Ovo je za „Blic“ izjavio predsjednik SBSHK Rrahman Jašaraj.

Jašaraj je rekao da čekaju sastanak sa Vladom, ali ako do toga ne dođe, oni su jedinstveni u stavu da nastave štrajk.

„Što se tiče komunikacije i sastanaka sa Vladom, to se nije dogodilo, čekamo da se desi. Ako se tako nastavi, onda iz onoga što se zna, iz izvještaja koje imamo i iz sektora obrazovanja i iz sektora državnih službenika, štrajk je jedinstven i nastavlja se i biće tako iu narednim danima ako ne sjednemo i razgovarajte da nađete riješenje.”

Jašaraj je naglasio da, ako je Vlada zaista zabrinuta za situaciju, ona treba da stupe u razgovore sa njima.

„Sa potpunim uvjerenjem kažem da ako je Vlada zaista zabrinuta za situaciju, onda je to vrlo lako. Napravili smo kilometre angažmana za dijalog, neka Vlada napravi konkretan korak i sjednite da razgovaramo jer smatram da se naši zahtjevi lako rješavaju jer su to legitimni zahtjevi i to su zahtjevi članstva i članstvo je ono što odlučuje kao što je uvjek odlučivalo.. Zahtijev članstva je da nastavimo sa štrajkom do ispunjenja naših zahtijeva. Voleo bih da Kurtijeva vlada promeni odnos prema štrajku i sindikatima. Moramo da sjednemo i razgovaramo i vjerujem da ćemo naći riješenje“, izjavio je predsjednik SBAŠK za „Gazeta Blic“.

Jašaraj nam je rekao i da ga zbog lošeg zdravlja kući prate kolege.

Sjetimo se da je istu osobu, dan ranije, pokušao da napadne roditelj učenika.

„Trenutna situacija, dok se ne vratimo kući zajedno sa mojim kolegama koji me prate zbog lošeg zdravlja, je ista. U subotu smo imali sastanak sa predsjednicom u nadi da će nam ona pomoći u dijalogu. Cijenimo napore i nadamo se da će nastaviti sa svojom posvjećenošću. Čekamo još jedan sastanak sa njim”

Radnici javnog sektora već nedelju dana štrajkuju gde traže povećanje plata i proceduru „Zakona o platama”.