Jedanaest godina od Briselskog sporazuma

Prije jedanaest godina, na današnji dan, bivši srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, parafirali su Briselski sporazum. Dokument se sastoji od petnaest tačaka od kojih se šest odnose na Zajednicu srpskih opština. To su i jedine tačke koje još uvjek nisu ispunjene, premda, uprkos tome što se godinama odvijala integracija, u poslijednje dvije godine deo ostalih praktično izumro izlaskom Srba sa Sjevera iz kosovskih institucija.

Dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU započet je u martu 2011. kao „tehnički dijalog“ u sklopu kog se razgovaralo o civilnim i katastarskim registrima, slobodi kretanja, a prije akcije tadašnje ROSU policije na Jarinju i Brnjaku, odnosno postavljanja barikada.

Politički dijalog započeo je 2012, a kulminirao je 19. aprila 2013. – Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, tzv. Briselski sporazum, iz kojih su se potom razvile desetine tzv. tehničkih sporazuma i podsporazuma.

Beograd i Priština su tokom godina negovali oprečna tumačenja onoga što su se dogovorili, sa evropskim stavom „o konstruktivnoj nejasnoći“. Za to vrijeme, javnost na obije strane je nepodeljeno komentarisala da je jedna od glavnih karakterstika briselskog procesa netransparentnost.

U prilog tome ide i to što se i sa tačnim brojem sporazuma licitira – da li je 33, odnosno 38, ili preko 40.

Sam briselski sporazum parafirali su tadašnji premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić uz posredovanje predstavnice EU. Istog dana kada je Ketrin Ešton saopštila da je postignut Briselski sporazum, Evropska komisija usvojila je preporuku da zemlje članice EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom.

Plan primjene Briselskog sporazuma donet je 22. maja 2013. godine sa definisanim datumima i određenim oblastima u kojim će se sprovoditi dogovoreno. Kao preduslov, postavljeno je to da ga dvije vlade prihvate, što je i učinjeno, međutim, otvorilo se i pitanje ratifikacije na domaćem terenu.

I dok je Briselski sporazum u skupštini u Prištini usvojen kao međunarodni sporazum, Srbija je praktično zaobišla ratifikaciju, jer je Briselski sporazum „prihvaćen“ odlukom Vlade Srbije. („Odluka o prihvatanju izvještaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora“).

Upravo to što nije ratifikovan, otvorilo je u dijelu srpske javnosti, posebno kod onih koji se protive ovakvom dogovoru, osporavanje njegovog ustavnog karaktera, kao i međunarodnog, premda za ovo potonje, oni koji osporavaju navode i druge razloge, poput statusa Kosova kao nepriznate/osporavane države, načina potpisivanja dokumenta, itd.

Sa druge strane, Ustavni sud Srbije proglasio se nenadležnim, odnosno odbacio je zahtijev za ocijenu ustavnosti Briselskog sporazuma, uz ocijenu da je riječ o političkom, a ne o pravnom pitanju.

U Prištini se pitanje (ne)ustavnosti sporazuma ticalo samo tačaka o formiranju ZSO, odnosno posebnog tehničkog sporazuma o formiranju Asocijacije sa srpskom većinom kako se to na Kosovu naziva.

Ustavni sud Kosova je 23. decembra 2015. godine, donijeo odluku u kojoj je naglašeno da sporazum o Zajednici srpskih opština „nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova“ – i to pet mjeseci poslije postizanja sporazuma u Briselu.

Ipak, u odluci su naveli i da će „Asocijacija opština sa srpskom većinom biti uspostavljena, kao što je predviđeno Prvim sporazumom, ratifikovanim od strane Skupštine Republike Kosovo i proglašenim od strane predsjednice Republike Kosovo.“

Danas, 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština – o čemu govori prvih šest tačaka tog sporazuma – još uvjek nije formirana.

Sa druge strane, tačke koje se odnose na integraciju Srba u Kosovsku policiju, sudstvo, organizovanje lokalnih izbora na Sjeveru Kosova 2013. godine, tj. 7, 9, 10 i 11. tačka – jesu.

Sadašnjost

Briselski sporazum je na terenu defakto primjenjivan u prvim godinama pritiskom iz Beograda na Srbe sa Sjever uključujući i preko „državnog projekta“, kako su sami zvaničnici u Beogradu to naglašavali – Srpska lista. Poslednje dvije godine sa iste adrese uslijedili su ‘podsticaji’ napuštanja kosovskih institucija.

Ujedno, jednoglasna svedočenja i utisci su da je ovakvim procesom olakšano stavljanje Sjevera pod kontrolu Prištine.

11 godinu srpsko stanovništvo na Sjeveru dočekuje sa urušenim kapacitetima – oslabljeni, bez političkog i institucionalnog uticaja na sopstvenoj teritoriji na kojoj žive.

Početkom novembra pretprošle godine Srbi sa Sjevera napustili su većinu kosovskih institucija. Poslijedice ovog postupka osjećaju se i dalje.

Potpuno suprotno onome što je konkretno za Sjever predviđao sam Briselski, u policiji na Sjeveru, ali i u svim ostalim gore navedenim institucijama – većinu čine Albanci.

Do toga je doveo problem srpskih tablica gradova na Kosovu, koje su tokom prošle godine i ugašene na prostoru Kosova.

U ovoj se otvorilo novo pitanje – dinar i platni promet koji za građane na Kosovu stiže iz Srbije.

Kao i prethodne tri, koje su pratile odlaske pregovarača i lidera Beograda i Prištine u Brisel pretežno radi deeskalacije sve gore situacije na Kosovu, odnosno Sjeveru, naročito u septembru prošle godine i sukoba u Banjskoj, i sada se odlazi radi riješavanja pitanja srpske valute na Kosovu.

Za to vreme, kosovska vlada postiže uspijehe i na spoljašnjem planu. Još im jedan korak fali da se učlane u prvu međunarodnu organizaciju – Savjet Evrope, dvije godine nakon što su aplikaciju i podnijeli.

U međuvremenu, prihvaćen je sporazum iz EU, u kom se, u tački 4, Beograd usaglasio sa tim da se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, što se u javnosti tumači kao slaganje Srbije za članstvo Kosova u Savjet Evrope.

U EU sporazumu, koji je praktično preklopio Briselski, iako nije precizno definisano, tačka 7 tiče se pitanja Zajednice srpskih opština.

A iako je bila uslov da Savjet Evrope i razmatra njihovu aplikaciju, Zajednica srpskih opština, ipak je tu prešla u postpristupnu obavezu.

Ključno je i to što su učestali bili pokušaji EU i SAD da kosovske vlasti prihvate Nacrt statuta Asocijacije iza kojeg stoji sama EU.

Već više mjeseci traju pokušaji da kosovske vlasti upute ovaj Nacrt Ustavnom sudu na ocijenu, a u najnovijem pismu Savjetu Evrope troje najviših kosovskih lidera se još jednom obavezalo na to.

Ešton: ZSO nije neka negativna magična stvar, a ona je samo sposobnost da radite zajedno 

Posrednik u postizanju Briselskog sporazuma pre 11 godina, Ketrin Ešton, novembra prošle godine u intervjuu za naš portal podsjetila je na tačke koje se tiču formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Nije očekivala da će joj se za sve ovo vrijeme pridodati neke stvari kao da je to neka „negativna magična stvar“, a ustvari:

„Sve što je ona – to je sposobnost da budete u mogućnosti da radite zajedno, da sa Prištinom razgovarate tako da se zajednica (srpska, prim.red.) osjeća bezbijedno“.

Kroz postizanje Briselskih dogovora, sve strane pokušale da se upravo pozabave riješenjima za normalnost života građana na Sjeveru, kao što je i bilo gde drugde, kazala je.

„Trudili smo se da to uradimo uz podršku Beograda i Prištine tako da pronađemo sprovodljiva riješenja. I bili smo svjesni da će njihovo sprovođenje ljudi vrlo pažljivo posmatrati, pokušavajući da shvate šta ono tačno znači“, poručila je u novembru.

Za sunovrat dijela tada dogovorenih sporazuma, kaže da je i tada bila svjesna da neće sve stvari ići glatko.

„Postizanje sporazuma je jedna stvar, a njegovo sprovođenje sasvim druga – teža, jer tada nailazite na razne probleme“, poručila je između ostalog.