Još jedan sastanak o ZSO u američkoj ambasadi, ovog puta neformalan

Sjedinjene Američke Države smatraju raspravu o ZSO, koja je održana 31. januara – produktivnom.

Portparol američke ambasade u Prištini, rekao je za Gazeta Express da se sada očekuje da se održi još jedan sastanak – ali ovog puta nezvaničan, da bi se dalje razgovaralo o tom pitanju.

„Nakon produktivne diskusije 31. januara sa širokim spektrom zainteresovanih strana u ambasadi SAD, ambasador će sazvati neformalni sastanak u svojoj rezidenciji kako bi olakšao dalji razgovor“, rekao je on.

Za ovaj sastanak, portparol američke ambasade je rekao da „nema zvaničnog programa, niti teme razgovora“.

Nakon zatvorene diskusije koju je organizovala američka ambasada 31. januara, ambasador Hovenijer je rekao da su SAD jasno stavile do znanja da „ne podržavaju nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova“ ili koji „ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter“.

„Strogo se protivimo stvaranju entiteta sličnog Republici Srpskoj u BiH“, rekao je tada Hovenijer.

Diskusija u ambasadi uslijedila je nakon izjava američkih zvaničnika koji su poručili da je „vrijeme za osnivanje Asocijacije“.

Nakon pojačanog međunarodnog pritiska, kosovski premijer Aljbin Kurti je načelno prihvatio evropski predlog za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom, ali i dalje nerado osniva ZSO.

On nije bio pozvan na raspravu u ZSO u ambasadi SAD, ali je u njoj učestvovalo nekoliko predstavnika kosovske vlade i predsjedništva.

Zatim je Kurti na sjednici kosovske skupštine 2. februara izneo šest uslova za osnivanje Udruženja.