Još nekoliko dana do isteka roka za registarske tablice, EU i SAD zahtievaju odloženje roka

Međunarodna zajednica ne želi napetost u situaciji posle 31. oktobra, kada ističe rok za korišćenje srpskih tablica. Ali Vlada Kosova još nije jasno potvrdila da li će rok biti odložen.

Ostalo je svega nekoliko dana do 31. oktobra, kada ističe rok da registarske tablice sa inicijalima gradova Srbije iz predratnog perioda mogu da se koriste na Kosovu. Državljani kosovskih Srba koji koriste ove registarske tablice moraju da ih pretvore u registarske tablice Republike Kosovo, u suprotnom njihovi automobili više neće moći da se kreću na Kosovu. Prema podacima MUP-a Kosova, građani Srbije na sjeveru Kosova odbijaju da zamijene registarske tablice. Na sjeveru Kosova u opticaju je oko 10.000 registarskih tablica koje kosovska vlada smatra nelegalnim. Kako se situacija ne bi zaoštrila nakon 31. oktobra, međunarodne diplomate direktno uključene u olakšavanje dijaloga Kosova i Srbije zatražile su od kosovske vlade da odloži ovaj rok.

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je prošle nedijelje boravio u Beogradu i Prištini, rekao je da je „američki državni sekretar Entoni Blinken taj koji je zatražio od Kosova da odloži rok za konverziju za 10 mjeseci ilegalne registarske tablice Srbije na kosovske“. „Naš razgovor o ovome je još uvjek u osetljivoj fazi. Veoma se nadam da će produžiti rok, nadam se da će prihvatiti zahtijev zemalja KVINT i lični zahtijev državnog sekretara Entonija Blinkena da se to odloži, da se realizacija učini manje haotičnom i stvore uslovi za pravilno implementacije“, rekao je Eskobar tokom boravka u Beogradu. Prema njegovim riječima, ako Kosovo pristane da odloži rok, onda će tokom ovih deset mjeseci „od njih biti zatraženo da sprovedu informativnu kampanju, sprovedu više konsultacija sa zajednicama koje će time biti pogođene i imati više koordinacije sa međunarodnom zajednicom“.

Čak i EU podržava odlaganje roka.

Čak je i Evropska unija tražila od Kosova da odloži rok za 10 mjeseci za konverziju srpskih tablica i njihovu registraciju na kosovske. „Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine sadrže rok za preregistraciju, koji treba da ima i uputstvo. Stoga, na osnovu ovog procesa, preporučili smo Vladi Kosova da odredi rok od 12 mjeseci za ponovnu registraciju. Po istoj logici sada tražimo od Vlade Kosova da sadašnji rok odloži za još 10 mjeseci“, rekao je portparol EU Petter Stano.

Vlada Kosova još nije jasno potvrdila da li će odložiti ovaj rok, iako u ovoj fazi prije 31. oktobra i dalje ostaju pri stavu da se rok poštuje. Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu, rekao je da „Vlada razumije zabrinutost i brige američkog otpravnika poslova Gabrijela Eskobara i sa njim dijele iste brige, jer su mir i bezbijednost zajedničke vrijednosti i vitalni interesi“. „Istovremeno, dužni smo da poštujemo vladavinu prava, ustavnost, odluke vlade. Jedno drugo ne isključuje. Nije još 31. ni 30. oktobar. Deo smo kampanje pretvaranja nelegalnih registarskih tablica u legalne RKS tablice. Ponovo pozivamo građane Srbije na Kosovu da preinače svoje registarske tablice, koristeći prijednosti poreskih i carinskih olakšica“, rekao je portparol vlade.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani govorila je i o pitanju registarskih tablica i zahtijevu američkog emisara da se odluka o njihovoj konverziji odloži za još 10 mjeseci. Prema njenim riječima, „pitanje registarskih tablica je prije svega pitanje vladavine prava”. „Ako su naši međunarodni partneri godinama tražili da Kosovo radi na vladavini prava, mi to radimo. Stoga očekujem od naših partnera da nas podrže pod vladavinom prava u jednakom tretmanu svih“, rekao je Osmani. Prema njenim riječima, većina srpskih državljana Kosova je promijenila registarske tablice i jedini koji pružaju otpor su oni sa sjevera. „Preko 90 odsto Srba koji žive na Kosovu su nelegalne registarske tablice pretvorili u kosovske. Što se tiče manjine koja još nije promenila tablice i koristi tablice iz Miloševićevog doba, naš zahtijev je da poštujemo zakon. Nemoralno je da se Miloševićeve tablice slobodno šetaju Kosovom, kriminalne bande koje prete našim građanima Srbije moraju biti stavljene na kraj“, rekala je predsjednica Osmani. Prema riječima predsjednice Osmani, „dijelovanja kosovskih institucija su samo za rad i red, a nikada za napetost”.

„Jedine akcije koje doprinose napetosti su pretnje, zastrašivanja, paljenje automobila i kuća koje rade nelegalne strukture koje podržava i finansira Vučić. Fokus treba da bude na izvoru tenzija i ucijena, taj izvor nije bio i nije na Kosovu, taj izvor je bio i danas je samo u Srbiji, pritisak treba usmjeriti tamo a ne na Kosovo“, rekla je Osmani.

Ambasadori zemalja Kvinte, među kojima su SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka, sastali su se prije dva dana u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome su izrazili zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti. u regionu, prije isteka roka Vlade Kosova za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama na one RKS. Kako se navodi u saopštenju Predsjedništva Srbije, „čak i sam predsjednik Aleksandar Vučić deli zabrinutost zbog mogućih tenzija i rekao je da je Srbija opredijeljena za dijalog kao način za riješavanje otvorenih pitanja“. Međutim, Aleksandar Vučić je smatrao, kako se navodi u saopštenju, da su „tenzije izazvane jednostranim pokretima Prištine”. Međutim, poslijednjih nedelja postoji povećana posvjećenost međunarodne zajednice čestim posjetama Prištini i Beogradu, tako da Kosovo i Srbija postignu konačan dogovor za unaprijeđenje odnosa i taj dogovor se brzo postiže.