KDI: Novčano kažnjavati poslanike koji ne učestvuju na sjednicama Skupštine

Demokratski institut Kosova (KDI) zatražio je od predsjednika Skupštine Kosova Gljauka Konjufce i Predsjedništva parlamenta da novčano kažnjavaju poslanike koji ne učestvuju na sjednicama, navodeći da nedostatak kvoruma koči ispunjavanje funkcije te institucije.

„Ovaj problem, sada već hroničan, preopterećuje dnevni red Skupštine, jer se tačke koje se ne usvajaju na jednoj sjednici prenose na druge sjednice. Kao rezultat toga, neretko dnevni red jedne sjednice sadrži 30 do 60 tačaka za razmatranje. Samo tokom proljećnog zasjedanja ove godine tri sjednice su prekinute zbog nedostatka kvoruma, dok na sedam sjednica nije bilo kvoruma za glasanje. Od prakse prekidanja sjednica, Skupština je već dvije nedelje otišla korak dalje tako što sjednice uopšte ne organizuje zbog nedostatka kvoruma“, navode.

Skupštinski odbori se takođe suočavaju sa nedostatkom kvoruma.

„Odsustvovali su poslanici i vladajućih stranaka i opozicije, a razlozi koje su navodili su uglavnom službena putovanja, ali često su i poptpuno nepoznati“, navodi se u analizi KDI.

Dodaje se da se tokom proljećnog zasjedanja u liste prisustvovanja sjednicama upisivalo u prosjeku 90 od ukupnno 120 poslanika, sa izuzetkom jedne sjednice u aprilu mjesecu na kojoj je registrovano samo 46 poslanika.

Institut je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednika Skupštiine Gljauka Konjufcem, tokom sjednice 19. aprila, kada je rekao da „sa takvim neodgovornim ponašanjem poslanika, ovaj saziv ne zaslužuje da nastavi s radom“.

Iz toga zaključuju da narodni poslanici koji su odsutni sa sjednice nisu obavjestili predsjednika ili potpredsjednika o razlozima svog odsustva predviđenim Poslovnikom.

U analizi se pominje i slučaj Srpske liste koja je prošle godine bojkotovala sjednice Skupštine, iako su se novi poslanici ove stranke pojavili na sjednici, ali nakon što se približio šestomjesečni rok za neučestvovanje koji bi rezultirao gubitkom mandata.

Institut je pozvao Konjufcu i Predsjedništvo Skupštine da primjene kazne predviđene zakonom.

Kako navode iz instituta, postoji netransparentnost Skupštine u vezi sa odsutnim poslanicima, kao i sa podacima o tome kako su poslanici glasali.

„Nedostatak elektronskog glasanja podriva transparentno funkcionisanje i odgovornost Skupštine. Dakle, volja predstavnika građana, izražena pojedinačnim glasanjem, građanima ostaje nepoznata, jer Skupština ne objavljuje informaciju o tome kako je svaki poslanik glasao po tačkama dnevnog reda, kako je predviđeno skupštinskim poslovnikom“, konstatuje se u izvještaju.