KEDS od Ponedeljka najavljuje restrikcije struje

Na svakih šest sati dva bez struje

Dakle, biće šest sati struje, a zatim 2 sata bez struje.

„KEDS saopštava da je dobio nalog Nacionalnog dispečerskog centra Kosova, koji je dio KOSTT-a, da počne sa restrikcijama električne energije od ponedeljka od 8:00 časova. Ova ograničenja, na osnovu poslatog plana, bit će do 2 sata za sve potrošače. Tako će u ponedjeljak potrošači imati 6 sati struje i 2 sata restrikcije”.

Prema KEDS-u, to je zbog globalne energetske krize.

Kosovo je prošle zime bilo suočeno sa energetskom krizom, kao i mnoge druge zemlje svijeta – ali je ova zima upozorena kao problematičnija u pogledu snabdevanja električnom energijom prenosi Kosova.info

Do sada kupljena električna energija izazvala je ogromne gubitke za KEDS i KESCO. Dvije kompanije su prošlu godinu završile sa velikim finansijskim gubicima, jedna 27,8 miliona evra, druga 18,5 miliona evra, u ukupnom gubitku od preko 46 miliona evra, navodi se u saopštenju.

U KEDS-u kažu da su regulatori prilikom vanrednog preispitivanja tarifa uzeli u obzir državnu subvenciju od 100 miliona evra, ali ni jedan cent od tog iznosa nije podeljen dobavljačima, što bi moglo još više da pogorša situaciju.