Kfor: Analiziramo zahtijev Vlade Srbije o vraćanju 1.000 srpskih vojnika na Kosovo

Kfor se oglasio saopštenjem u kojem se navodi da “trenutno analiziraju nedavni zahtev Vlade Srbije” za vraćanje do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbijednosti na Kosovo po Rezoluciji 1244.

Iz Kfora dalje navode da će nastaviti “da pružaju bezbijedno okruženje i slobodu kretanja koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da kreiraju dugoročna, održiva riješenja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu”.

“Misija Kfora koju vodi NATO sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere posvećene obezbijeđivanju bezbijednog, bezbijednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Savjeta bezbijednosti UN 1244 iz 1999. Kao takva, uloga Kfora i dalje je fundamentalna za trajnu bezbijednost širom Kosova i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana”, piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, Kfor je nedavno “pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbijednosnih razloga”.

“To se pokazalo kao izuzetno uspješna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelniku srpskog Generalštaba, institucija na Kosovu, misije vladavine prava koju predvodi EU Euleksu i Kforu. Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izvještaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija”, navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću Kfora.

Dalje se ističe da “Kfor redovno izvodi vežbe, osmišljene da testiraju sposobnosti i održavaju neophodan nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja dužnosti snaga”.

“Najnovija vježba održana 19. decembra 2022. godine u kampu Novo Selo i sprovedena je da se obuče i testiraju sposobnosti jedinica Kfora da garantuju slobodu kretanja korišćenjem raspoloživih sredstava (teška logistička vozila i inžinjerska sredstva). Zbog složenosti trenutnog radnog okruženja, najvažnije je da se ovi sistemi i sposobnosti testiraju jer ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti. Mnogo je aktera na terenu posvećenih napretku, ali Kfor ostaje na oprezu i spreman da reaguje. Spremni smo da intervenišemo, ako bude potrebno, da bismo, ali sprečili eskalaciju, u skladu sa našim mandatom UN”, poručuju iz Kfora.