Kfor najavljuje dolazak britanskih i rumunskih vojnika, pojačaće prisustvo na granici sa Srbijom

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, najavila je dolazak dodatnih trupa iz Velike Britanije i Rumunije. Njihov dolazak podstaknuo je teroristički napad u Banjskoj.

„Kontingent od 200 britanskih vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa i više od 130 dodatnih vojnika iz Rumunije stigli su na Kosovo i pridružili se već raspoređenom kontingentu Velike Britanije od 400 vojnika, da pojačaju mirovnu misiju KFOR-a.

KFOR kaže da je raspoređivanje uslijedilo nakon nasilnog napada na Kosovsku policiju 24. septembra i „pojačanja tenzija u regionu radi poboljšanja prisustva KFOR-a na sjeveru Kosova i patroliranja duž administrativne granične linije“.

Odluka o dodatnim trupama, kaže KFOR, zasnovana je na zahtijevu vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu i odobrena od strane saveznika u Sjevernoatlantskom savjetu kao korak predostrožnosti da se osigura da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a da održava bezbijedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

„NATO vodi mirovnu operaciju na Kosovu od 1999. godine u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija. „Kfor trenutno čini preko 4.500 vojnika koje je doprinelo 27 NATO saveznika i partnera“, navodi se u saopštenju.