KFOR: Povećali smo prisustvo na Jarinju zbog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa

Nakon aktivne koordinacije sa svim stranama Regionalna komanda KFOR-a „Istok“ pojačala svoje prisustvo na Jarinju iz preventivnih bezbijednosnih razloga. Ovo povećanje je zbog navodnog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa među demonstrantima, saopštio je KFOR.

Oglasili su se nakon što je prethodno američki KFOR uz fotografije, potvrdio da je juče obezbijeđivao Jarinje, sa kosovske strane, zbog protesta desničarskih grupa koji je održan juče u blizini ovog prelaza, ali iz pravca Raške.

Oni, međutim, u svom saopštenju nisu spominjali protest, ali jeste KFOR sinoć, da su prisustvo povećali zbog „navodnog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa među demonstrantima“.

„Uvjek je važno da svi učesnici protesta mirno izraze svoje mišljenje, izbjegavajući nesrazmerno nasilje, agresivno držanje i ponašanje koja mogu biti pogrešno shvaćena i shvaćena kao provokacija ili nepotrebno nasilje“, naveli su u KFOR-u.

KFOR je u potpunosti fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji Savjeta bezbijednosti UN 1244 – da obezbijedi sigurno i bezbijedno okruženje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, podsjetio je još jednom KFOR.

Oko 200 Srba danas je pod vođstvom desno orijentisanih aktivističkih grupa i pojedinaca došlo na Jarinje, u namjeri da odblokiraju ovaj prelaz, ali i vojnicima KFOR-a uruče zahtijev da nemaju šta tu da traže i da se radi o teritoriji Srbije.

Ni u jednoj od ovih namjera nisu uspjeli, a prva prepreka na koju su naišli bio je kordon srpskog MUP-a koji im do kraja protesta nije dozvolio da dođu na prelaz.