KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbijednost; Pozivaju na traženje kompromisa

„Pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali sigurno i bezbijedno okruženje za sve ljude na Kosovu“, večeras se nakon odluke Srba sa Sjevera o napuštanju institucija, te podizanja novih tenzija, oglasila i misija KFOR-a na Kosovu.

Oni su pozvali sve da se pozabave neslaganjima i razgovaraju o njima u sklopu konstruktivnog dijaloga.

„Doprinesite napredak društvu! Izrazite svoje mišljenje mirno i tražite kompromise!“, poručili su iz misije KFOR-a na svojoj Fejsbuk stranici.

Neposredno pre misije KFOR-a oglasio se i zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana.

Kazao je da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog o napetoj situaciji na Sjeveru Kosova.

„I Beograd i Priština moraju da pokažu uzdržanost i spriječe eskalaciju. KFOR ostaje na oprezu i spreman da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena“, poručio je ovaj zvaničnik NATO-a.

Lajčak je potom prokomentarisao objavu zamjenika sekretara NATO-a, navodeći da se u potpunosti slaže sa njim.

Ujedno je kazao da je zahvalan na odličnoj koordinaciji između Evropske unije i NATO-a, te ujedno i KFOR-a.

Večeras se oglasila i italijanska ambasada u Prištini prenoseći izjavu ministra spoljnih poslova ove zemlje, koji je takođe pozvao na uzdržanost i razgovore.

„Zabrinjavajuće su rastuće tenzije između Srbije i Kosova. Zamolio sam naše ambasadore u Beogradu i Prištini da pozovu na umjerenost i dijalog kako bismo postigli pravedan kompromis. Italija je posvećena stabilnosti i bezbijednosti na Zapadnom Balkanu“, poručio je Antonio Tajani.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtijevaju obustavu svih radnji za narednih 10 mjeseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sjever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sjever je potom suspendovan.

Dan nakon toga Srpska lista je najavila zasedanje s ciljem odlučivanja o tome da li će doći do napuštanja institucija.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Sjevera Kosova su i odlučili da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Sjeveru, ali i da postave uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

Ujedno, za danas se najavljuje „najmasovniji protest“. Srpska lista potvrđuje da će on biti miran i demokratski, ali sa dozom rezerve.