Koha: Kurti saglasan sa novim planom EU koji uključuje nacrt za formiranje ZSO

Vlada Kosova saopštila je da je saglasna sa novim planom Evropske unije, koji uključuje i nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su zapadne diplomate u subotu predstavile čelnicima Kosova i Srbije, javlja Koha.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Priština-Beograd Miroslav Lajčak u subotu je u pratnji američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i viših savjetnika lidera Njemačke, Francuske, Italije, boravio u Prištini i održao sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Oni su se popodne u Beogradu sastali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. EU je tada potvrdila da je liderima predstavljen nacrt za Zajednicu.

Bez navođenja detalja o čemu se tačno radi, Evropska unija je za Kohu potvrdila da je napravila „moderni evropski predlog“ za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu i sada od partija očekuju da se za ovo, ali takođe za sva pitanja još jedna od obaveza dijaloga – „brzo dijeluje“.

Vlada Kosova, navodi Koha, saopštila je da se premijer Kurti saglasio da novi plan EU, koji uključuje i paket za sveobuhvatnu primjenu Osnovnog sporazuma, bude okvir za nastavak daljih razgovora sa zemljama saveznicima.

„Premijer Kurti je pozitivno odgovorio na zahtev pet izaslanika za sastanak sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i predsednikom Evropske komisije, na marginama samita Evropskog saveta. Sastanak će biti u kontekstu razgovora započetih sa pet izaslanika tokom njihove posjete Prištini 21. oktobra, u kojoj su predložili novi plan koji je obuhvatao kompletniji paket sveobuhvatne implementacije Osnovnog sporazuma zajedno sa nacrtom predloženog za primjena člana 7. Premijer Kurti je izrazio saglasnost da je ovaj novi plan okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama, SAD, Njemačkom, Francuskom i Italijom, koji treba da obezbijedi komponentu jake bezbednosti i da ojača perspektiva članstva u međunarodnim organizacijama“, kaže se u odgovoru Vlade za Kohu.

Očekuje se da će se Kurti u četvrtak (sutra) sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbijednost Žozepom Boreljom. Slični sastanci očekuju se i za Vučića.

Sastanci će se održati na marginama samita EU, ali dnevni red i detalji još nisu objavljeni.

„Nije saopšten dnevni red i detalji sastanka u Briselu. Premijer Kurti, međutim, izražava spremnost da se uključi u suštinske rasprave, pod uslovom da budu u skladu sa principom inkluzivnosti“, nastavlja se u odgovoru Vlade.