Koje zemlje su bile protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope?

Komitet ministara Savjeta Evrope odlučio je na vanrednoj sjednici da zahtijev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije. Predsjednik Srbije ponavlja – Kosovo od Srbije neće dobiti podršku.

Nakon održane vanredne sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope u Strazburu, predsjednik kosovske vlade saopštio je da je „Kosovo uspiješno prošlo prvu fazu procedure za prijem u Savjet Evrope“.

„Komitet ministara država članica je sa preko dvije trećine potrebnih glasova danas podržao prijavu Kosova za Savjet Evrope, čime je završena prva faza ka punopravnom članstvu naše Republike u toj značajnoj međunarodnoj organizaciji“, naveo je Aljbin Kurti.

Mađarska se suprotstavila članstvu Kosova u Savjetu Evrope. Šef delegacije te zemlje, Nemet Žolt, upitao je – da li je vrijeme za otvaranje tog pitanja i istakao da bi, ukoliko se pokrene procedura za prijem Kosova, pojedine države mogle da otkažu svoj dolazak na Samit Savjeta Evrope u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Odgovor zamjenika generalnog sekretara Bergea je bio da „pitanje Kosova svakako neće biti deo Samita, a da zahtijev Prištine već dugo stoji“.

Pored Mađarske, protiv aplikacije su bili Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar i Španija. Inače, 12 članica Savjeta Evrope ne priznaje nezavisnost Kosova.

Podršku Prištini pružile su 33 države, među kojima i Velika Britanija.

„Kosovo ne bi trebalo da bude talac u odnosu na napredak u dijalogu koji vodi EU. Treba da pokažemo da je Savjet Evrope odvojen od Evropske unije i da ima sopstvene vrijednosti i principe na osnovu kojih se donosi sud“, rekao je predstavnik Velike Britanije u SE, Džon Hauel.

Zapadni Balkan i dalje ima potencijala „da bukne“, ukazao je predstavnik Grčke, Jorgos Katrugalos. On je izrazio uvjerenje da bi njemačko-francuski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije mogao biti jedno od riješenja za postizanje kompromisa.

Na taj plan poziva se i Komitet ministara SE. Navode – aplikaciju Kosova za članstvo proslijedili su na osnovu Briselskog i ohridskog sporazuma.

Predsjednik Aleksandar Vučić ponavlja – Kosovo od Srbije neće dobiti podršku.

„Na kraju kažu – ‘podržite nas u Savjetu Evrope’. Evo nećemo. Ne pada nam na pamet. Lagali ste nas i varali. Na pamet nam ne pada, evo neću, ne da Vučić, ne da vam diktator, sam odlučio, smjenite diktatora, ja vam ne dam lažovi jedni i prevaranti jedni, 50 puta ste jednu stvar rekli i opet ste slagali, da se u ne znam šta zakunete opet vam ne bih verovao“, poručio je Vučić.

Delegacija Srbije je odmah nakon glasanja napustila salu, uz izjavu „da će Srbija preispitati modele daljeg učešća u organizaciji“.

Inače, potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Savjeta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Savjeta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Ukoliko podnosilac zahtijeva za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, zahtijev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.