„Komšija dođi na kafu” ujedinjuje Albance i Srbe preko mosta na Ibru

Most koji simbolizuje vruće mjesto u zemlji, sa više od hiljadu incidenata na svojim plećima od poslijeratnih vremena, danas je potpuno promenio izgled, ujedinjujući mlade ljude iz svih sredina Mitrovice i šire, koji su zajedno uživali u kafi, muzici i prijatni razgovori.

Ovo zahvaljujući festivalu „Mitrovica Coffee Fest 2022“, koji je pod sloganom „Komšija dođi na kafu“, organizovala nevladina organizacija „Izgradnja zajednice Mitrovica“ (CBM), u okviru aktivnosti za pomirenje i transformaciju. sukoba.

Pored mladih i građana različitog uzrasta i pola, na ovom događaju su učestvovali i predstavnici lokalnih institucija sa juga i sjevera grada, kao i predstavnici raznih ambasada na Kosovu.

Aferdita Šehu, direktorka organizacije CBM, obavjestila je KosovaPres da je svrha ovog festivala da mladi, ali i ostali građani bez razlike, zajedno popiju kafu i zaborave svoje svakodnevne brige, za koje je rekla da Mitrovica ima mnogo.

„Svrha festivala je da danas svi zajedno popijemo kafu, bez obzira na etničku pripadnost, rasu, pol, i zaboravimo svakodnevne brige koje Mitrovica ima mnogo… Izabrali smo mjesto gde se nalazimo da bismo pokazali da su mostovi ne to da nas dijele već nas ujedinjuje“, rekala je reditelj Šehu.

Milica Jakovljević, rukovodilac ovog projekta, rekla je da želi da vidi mlade iz svih sredina kako sarađuju u ostvarivanju svojih snova.

„Zaista sam želela da vidim mlade ljude svih zajednica, ne samo albanske i srpske na Kosovu, kako rade na ispunjavanju zajedničkih inicijativa i snova i uživaju svaki dan“, naglasila je Jakovljević.


Miloš Golubović, građanin sa sjevera Mitrovice, rekao je da su ovakvi događaji na Kosovu više nego neophodni i da ih treba što više organizovati.

Ovakvi događaji na Kosovu su neophodni i treba ih organizovati što je više moguće, kako bi mladi ljudi došli do riješenja koja mogu biti dobri za sve koji žive na Kosovu“, rekao je Golubović.

Čak je i Edi Lahi, sa juga grada Mitrovice, događaj ocijenio kao veoma potreban, posebno sada kada, kako je rekao, politička situacija nije dobra.

„Ovaj događaj cijenim kao veoma potreban, posebno sada kada politička situacija nije tako dobra. To je veoma dobra prilika da se mi različite zajednice međusobno družimo i provodimo vreme“, rekao je on.

U međuvremenu, Aida Čolaković, iz bošnjske zajednice koja je bila učesnik ovog događaja, rekla je da je prvi put da vidi ovakav događaj, rekavši da je to nešto izuzetno lijepo.

„Za mene je prvi put da vidim ovako nešto, to je izuzetno lijep događaj, okupili su se mladi ljudi… Moja molba mladima je da slušaju muziku, druže se, zajedno piju kafu, uživaju u životu kao ako svi rade“, rekao je Čolaković.

Sa druge strane, Arian Tahiri, zamjenik gradonačelnika opštine Mitrovica, zahvalio se organizatoru na ovakvom događaju, koji je nazvao odličnom idejom.

Prema njegovim riječima, ovakvi događaji su važni i po tome što doprinose tome da se politika stavi na začelje i da se ističu elementi koji ujedinjuju građane, kao što su kultura, umjetnost, sport i slično.

„To je odlična organizacija za koju želim da se zahvalim organizatoru, kao ideja je odlična jer stvara mogućnosti za saradnju među građanima Mitrovice bez obzira na nacionalnu pripadnost… Važno je i to što na neki način doprinosi tome da se politika odlučuje u drugom redu i ističe druge elemente koji ujedinjuju ljude, kao što su kultura, umjetnost, sport, ali i drugi elementi“, naglasila je Tahiri.

Inače, ovu aktivnost, koja će trajati danas do kasnih večernjih sati, podržao je američki narod preko USAID-a na Kosovu, u partnerstvu sa ‘Inicijativom mladih za ljudska prava’ (IIHR) i ‘Novom društvenom inicijativom’.