Konačno, djeca rođena sa srčanim problemima mogu do izliječenja i na Kosovu

Desetoro djece sa urođenim srčanim tegobama operisano je ove nedelje u KUCK-u. A za ovakve intervencije na Kosovo je došao tim ljekara iz organizacije „Gift of Life International” sa sjedištem u Njujorku, koji su u saradnji sa lokalnim osobljem uradili ove intervencije, koje još uvijek nisu urađene u Kosovo.

Nije nedostajalo suza roditelja, koji su sa nestrpljenjem čekali u operacionoj sali, gdije su živote svojih najmilijih povjerili zdravstvenim radnicima.

Ramuš Bejići, pedijatar kardiolog u KUCK-u, koji je bio i supervizor interventnog tima, rekao je da su nedelju dana rađene intervencije na otvorenom srcu kod desetoro djece sa urođenim srčanim problemima.

„Djecu sa urođenom srčanom bolešću liječimo, operativno. Planiramo da uradimo otvorenu operaciju desetoro djece. Danas je deveto djete. Svi su uspiješno prošli i veoma smo zadovoljni programom. Inače, učestvuju ljekari iz Humanitarne organizacije “Gift of Life International” sa sjedištem u Njujorku i ovo je filijala za Kosovo, kao i lokalno osoblje koje je činilo ključni dio misije, rekao je on.

Bejići kaže da su sve intervencije bile uspješne i da je samo dvoje djece imalo komplikacije.

„Svi su uspješno prošli. Postoje normalne mogućnosti komplikacija. Imali smo komplikacija sa dvoje dece, ali su one uspješno prevaziđene. Trenutno nemamo komentara o zdravlju i napredovanju problema“, kaže on.

Dok on kaže da se takve intervencije još uvjek ne sprovode na Kosovu, jer to zahtijeva ulaganja i obuku osoblja.

„U ovom trenutku, potrebna nam još i neka oprema i obuka za naše osoblje. U tom pravcu radimo. Vjerujem da ćemo vrlo brzo, šest mjeseci ili godinu dana, biti kompletni i što se tiče operacija na otvorenom srcu, i što se tiče kardiohirurškog lječenja. Ljekari se obučavaju za intervencije. Potrebna nam je i obuka srednjeg osoblja, što je veoma važno, posebno odijeljenja intenzivne nege, ljekara na odeljenju intenzivne nege. Svi pravimo plan projekta da rešimo ove probleme do 2024. godine i započnemo intervencije na Kosovu“, kaže  na kraju Bejiči.