“Konkordov sin” će poletijeti već 2026: Od Londona do Njujorka za samo tri i po sata 

Američki startap Boom Supersonic predstavio je novi avion, odnosno supersoničnu ljetelicu nalik Konkordu za koju se nadaju da će promijeniti način na koji letimo i prepoloviti transatlanska putovanja.

Nazvan “Konkordovim sinom”, avion Overture će moći da preveze između 65 i 80 putnika u biznis klasi dvostruko većom brzinom od današnjih aviona.

Konvencionalni putnički avioni krstare brzinom od oko 900 kilometara na sat, a predviđeno je da Overture leti brzinom od 1.805 kilometara na sat.

Kompanija kaže da će njen najnoviji model aviona skratiti vrijeme leta od Njujorka do Londona na samo 3,5 sata i od Los Anđelesa do Sidneja na nešto više od osam.

Štaviše, Boom kaže da će avion navodno raditi na 100 odsto održivog avio-goriva, putujući brzinom od 1,7 maha iznad vode i nešto manje od jednog maha iznad kopna.

“Uprkos lepom dizajnu i brzini, Konkord nije bio ni brz, ni ekološki, ni ekonomski održiv”, rekla je za Rojters predsjednica i glavna izvršna direktorka kompanije Boom Supersonic Keti Savit na Sajmu vazduhoplovne industrije u Farnboro i nastavila:

“Od prvog dana programa odlučili smo da su naša tri osnovna principa dizajna, naravno brzina, bezbijednost i, što je najvažnije, održivost”, rekla je.

Kako kaže, pod održivošću se podrazumijeva mogućnost da se upravlja avionom na nultom neto ugljen-dioksidu i sa smanjenim nivoom buke. Overture će tako biti prvi na svjetu koji će koristiti automatizovani sistem za smanjenje buke, letijeći bez naknadnog sagorevanja za tiše iskustvo kako za putnike, tako i za aerodrome.

Inače, kompanija planira da obavi prvi testni let 2026. godine. U iščekivanju sertifikata, nadaju se da će prve komercijalne letove ponuditi 2029. godine.