Konkurs Ministarstva spoljnih poslova za 32 funkcionera smatra se nezakonitim

Nakon brojnih otpuštanja, Ministarstvo spoljnih poslova raspisalo je eksterni konkurs za popunjavanje mjesta u ambasadama. Međutim, članovi civilnog društva ovo nadmetanje smatraju nezakonitim. To je zato što procijenjuju da procedure zapošljavanja treba da izradi Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave.

Prvog dana jula Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore raspisalo je konkurs za prijem 32 službenika diplomatskog predstavništva.

Kada još nije istekao rok za prijavu, Grupa za pravno-političke studije kažu da je ovaj konkurs nelegalan, te da ga treba poništiti.

Direktor ove organizacije, Arberesha Lodža, rekla je da regrutovanje na ove pozicije nije odgovornost Ministarstva inostranih poslova.

„Ukoliko ni nakon procesa restrukturiranja nije moguće popuniti ova radna mjesta, onda proces zapošljavanja treba da se obavi u skladu sa zakonskom regulativom za javne funkcionere. Što znači da je Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, tačnije Odijeljenje za upravljanje javnim službenicima, odgovorno za regrutaciju pošto je proces zapošljavanja centralizovan“, rekla je Lodža.

U međuvremenu, član skupštinskog odbora za spoljne poslove Time Kadrijaj tvrdi da je došlo do prekršaja na ovom konkursu.

Ona kaže i da bi ovaj konkurs trebalo da uradi MUP.

„Nastavićemo da govorimo pre nego što ova vlast dođe kod mene da je isti konkurs, sa istim uslovima i kriterijumima, nezakonit. I nastavljaju  nezakonito, a sada je promjenjen Zakon o javnoj upravi i pravo na zapošljavanje ima samo Ministarstvo unutrašnjih poslova, a ne Ministarstvo spoljnih poslova“, rekla je Kadrijaj.

Što se tiče pravnog osnova i potraživanja civilnog društva za ovaj konkurs, RTV Dukađini je tražio od Ministarstva inostranih poslova, ali ova institucija nije odgovorila.

I, ako se ovo nadmetanje završi u ovom formatu, Arbereša Lodža kaže da bi zakon bio prekršen.

„Ako se regrutacija javnih funkcionera ne vrši u skladu sa zakonom, onda je to nezakonito i trenutno kako je najavljeno. Isto nije urađeno po proceduri i stoga se smatra nezakonitim“, dodala  je Lodža.

Procedura za popunjavanje ovih pozicija službenicima u ambasadama je počela nakon nekoliko razriješenja od strane ministarke Gervale.