Košarkaški savez Kosova predstavio novog selektora Ramija Hadara

Košarkaški savez Kosova predstavio je danas novog selektora na konferenciji za medije pred novinarima novinare održanoj u Prištini. Predstavlja se Rami Hadar, vodiće Kosovo do 2026 godine.

Hadar je nedavno sa KK Peć proglašen za šampiona Kosova, dokazavši da je trener na visokom nivou, a da ima veliko iskustvo u evropskoj košarci.

Rami Hadar ima preko 30 godina iskustva u evropskoj košarci, gdije je trenirao velike timove kao što su Makabi Haifa, Makabi Telaviv i Makabi Beer Ševa.

Njemu će to biti prvi put da vodi A reprezentaciju, a sada poznaje većinu domaćih košarkaša na Kosovu. Osvojio je sve moguće trofeje u Izraelu i ima iskustvo u najjačoj evropskoj ligi, Evroligi, koja slovi za najboljeg izraelskog trenera.

Predsjednik KSK-a Arben Fetahu otvorio je konferenciju za medije uz posebnu zahvalnost, zahvalivši svim medijima na kontinuiranoj podršci.

Tokom prezentacije, Fetahu je rekao da je Rami Hadar trener sa velikim iskustvom i velikim poznavanjem igre i strategije u košarci.

„Srećni smo i zahvalni što je selektor pristao da vodi Kosovo naredne tri godine i zajedno smo pripremili sve za pretkvalifikacijski ciklus.“

Trener Hadar se zahvalio Savezu na ukazanom povjerenju i obećao da ću dati sve od sebe.

“Prije svega, zahvaljujem se Savezu na prilici. Veoma sam ponosan što mi je povjeren ovaj posao, a uz ovaj posao dolazi i njegova odgovornost i obećavam vam da ću sve raditi sa svoje strane. Vidim to kao izazov u svojoj karijeri, ali i jedan od najvažnijih poslova.”

Dalje, Hadar je rekao da vjeruje u ‘roster’ igrača i igrače, ali također gledaju na mogućnost naturalizacije igrača, koji će moći dati svoj doprinos. Hadar je takođe govorio o Kosovu kao zemlji, opisujući ga kao prelepo i sa veoma gostoljubivim ljudima.

Aktuelni predsjednik KSK-a Fetahu također najavio da će tokom ove sedmice biti objavljeni i pomoćni treneri predstavnika A.

Dalje, Fetahu je nagovjestio da se misli da će se utakmice prije kvalifikacija odigrati u Prizrenu. Kosovo se nalazi u grupi H, gdije će igrati sa Švicarskom i Danskom u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025.