Kosovar je prevario zdravstveno osiguranje sa 50.000 franaka, rizikuje da bude deportovan iz Švajcarske

Građevinski radnik u Burgdorfu koristi bolovanje više od godinu dana i aplicira za invalidsku penziju. Svakodnevni život ovog 37-godišnjaka bio je prožet nevjerovatnim poteškoćama. Čim se probudi ujutru, trebalo bi da proguta šest tableta. Takođe, nikada ne može da spava više od pet sati.

Početkom 2017. leva noga mu je prijlještena u vratima automobila. Godinu dana kasnije, slučajno je pao na parkingu garaži i povredio rame.

Barem tako priča izgleda iz njegove perspektive. Ali vlasti to vide drugačije – kako prenosi Berner cajtung, on je sada optužen za višestruke prevare. Kosovar danas, u sredu, mora da odgovara u Okružnom sudu u Burgdorfu.

Tužilac: Građevinski radnik “simulirao”

Nema sumnje da su se pomenute nezgode dogodile. Ali tužilac sumnja da će toliko dugo trpijeti poslijedice nesreća, prenosi albinfo.ch. „Optuženi je lažnjak“, stoji u njenoj optužbi.

Kosovar, pak, kaže da nije uradio ništa loše. Konačno, ljekari su mu dijagnostificirali bolest.

Ali i ovde postoje jake sumnje. U optužnici se navodi da je optuženi prevario 13 ljekara koji su ga liječili od telesnih tegoba, depresije, “flešbekova” i poremećaja sna. Ovaj 37-godišnjak je iskoristio činjenicu da su ljekari zavisili od pacijentovih izjava o bolovima i psihičkim problemima.

On je nastavio da radi na gradilištu uprkos navodnim bolestima

Sada je optužen da je greškom primio skoro 48.000 franaka od osiguravajućeg društva. Navodi se da je pokušao da dobije od invalidsku penziju još dodatnih 670.000 franaka. Ali invalidsku penziju i zahtijeve su nekoliko puta odbijali nadliježni organi za penziju.

Snimci kamere takođe sugerišu da bol nije tako jak kao što on tvrdi. Optuženog je posmatrala osiguravajuća kuća “Aksa”. Relevantna evidencija pokazuje da je optuženi već ponovo radio u građevinarstvu dok je primao beneficije zdravstvenog osiguranja.

Može biti kažnjen sa sedam godina deportacije i 2,5 godine zatvora

Ne samo 37-godišnjeg Kosovara, već i njegovu suprugu iz Makedonije očekuje oštra kazna ako bude proglašen krivim. Za ovaj drugi slučaj se kaže da ga je pratila na preglede kod doktora i podržavala priče o prevari.

Oboje se suočavaju sa deportacijom iz zemlje na sedam godina. Na zahtijev tužioca, za muškarca bi trebalo da postoji i kazna od 2,5 godine zatvora, od toga da odsluži šest mjeseci, prenosi albinfo.ch.

Glavni osumnjičeni već devet godina živi u Švicarskoj. Njegova supruga je rođena u Makedoniji, ali je u Švicarskoj došla kao dijete. Odluka će biti objavljena u petak.