Kosovo postaje član Međunarodne komisije za nestala lica

Zamjenik ministra inostranih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti, u pratnji predsjednika Vladine komisije za nestala lica Andina Hotija i ambasadora Kosova u Kraljevini Holandiji Drena Dolija, predao je instrumente pristupanja Kosova Evropskoj komisiji. Međunarodna komisija za nestala lica nestala (Međunarodna komisija za nestala lica) sa sjedištem u Hagu.

Ahmeti je na svom Fejsbuk nalogu rekao da ova akcija predstavlja konačni korak za članstvo Kosova kao člana ove važne međunarodne organizacije.

„Na svečanosti koju je organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova Holandije povodom uručenja instrumenata za pristupanje Republike Kosovo ovoj međunarodnoj organizaciji, zamjenik ministra g. Ahmeti, zahvalio se direktoru Odsjeka za ugovore g. Jules van Eijndhoven za konstruktivnu ulogu Vlade Kraljevine Holandije, kao države depozitara za konvenciju o osnivanju Međunarodne komisije za nestala lica“, navodi se u Ahmetovom saopštenju.

„U isto vreme, g. Ahmeti je zahvalio prisutnim zvaničnicima ICMP-a na njihovoj posvećenosti i uzornom doprinosu Kosovu tokom više od dvije decenije. G. Ahmeti je istovremeno ponovio posvećenost Republike Kosovo promociji i unapređenju uloge ove organizacije izraženu na sastanku sa Izvršnim direktorom Komisije, g. Ketrin Bomberger, održanoj 22. maja ove godine, u kom slučaju je Komisija obavještena o koracima koje je Republika Kosovo preduzela da postane dio ove organizacije“, dodao je on.

Međunarodna komisija za nestala lica je međuvladina organizacija osnovana 1996. godine koja se bavi pitanjem nestalih lica u okolnostima oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa, organizovanog kriminala, ilegalne migracije itd.

Sjedište Komisije je u Kraljevini Holandiji, u gradu Hagu, i jedina je međunarodna organizacija koja ima zadatak da radi isključivo na pitanju nestalih lica.

Međunarodna komisija za nestala lica takođe je bila intenzivno angažovana na Kosovu, tokom i nakon poslednjeg rata, igrajući izuzetnu ulogu u riješavanju slučajeva nestalih tokom rata na Kosovu, i pružajući neophodnu podršku u procesu identifikacije smrtnih slučajeva. ostaje korišćenjem naučnih metoda identifikacije.