Kosovo sa stotinama vatrogasaca je malo, bez zdravstvenog osiguranja i plate od 520 evra

Smanjenje temperature i obilne padavine 26. jula pomogli su vatrogascima da spriječe širenje nekoliko požara u opštini Priština, Obilić i Kosovo Polje.

„Imali smo deset šumskih požara. Terenski požari uključuju stogove sena, požare suve trave… To je veliki broj, ali, srećom, tokom noći je bilo malo kiše“, kaže Male Gaši, vršilac dužnosti komandanta Profesionalne vatrogasne brigade i spasilačke službe, koja pokriva ove opštine.

Ova brigada, prema njegovim riječima, dijeluje sa svega 80 vatrogasaca, što je nedovoljan broj za potrebe stanovništva u ovim krajevima.

Gaši kaže da je brigadi potrebno još najmanje 65 vatrogasaca.

Kosovo se poslednjih dana suočilo sa visokim temperaturama – preko 37 stepeni Celzijusovih.

Kako temperatura raste, rizik od izbijanja i širenja požara se često povećava.

Gotovo svake godine ima požara u planinskim predijelima, ali i paljenja njiva nakon žetve.

Iz tog razloga Agencija za vanredne situacije pozvala je građane da budu oprezni i izbegavaju sve moguće uzroke požara.

U pozivu od 18. jula, ova agencija je takođe zatražila od građana da, ukoliko primete požar, jave na brojeve za hitne slučajeve.

Besplatni brojevi za hitne slučajeve su:

Urgentni operativni centar: 112

Vatrogasaca: 193

Policija: 192

Služba hitne medicinske pomoći: 194.

Nedovoljni kapaciteti za gašenje požara

Muharem Beka, predsjednik Sindikata vatrogasaca Kosova, kaže da je za njega briga za upravljanje i spriječavanje širenja požara, zbog nedovoljnog broja vatrogasaca.

Na nacionalnom nivou, prema njegovim riječima, ima oko 800 vatrogasaca – ti kapaciteti su nedovoljni da se suoče sa bilo kakvom elementarnom nepogodom ili velikim požarima.

On smatra da je na osnovu ukupnog broja stanovnika, oko 1,8 miliona, Kosovu potrebno 400 vatrogasaca.

Na osnovu pravilnika o organizacionoj strukturi profesionalnih vatrogasno-spasilačkih jedinica, na svakih 1.500 stanovnika potreban je najmanje jedan vatrogasac.

Na osnovu ove računice, Kosovo bi trebalo da ima oko 1.200 vatrogasaca.

U Agenciji za vanredne situacije u zemlji nisu odgovorili na upit REL-a o broju vatrogasaca, odnosno koliko je to dovoljno.

Tahir Ahmeti, izvršni direktor Istraživačkog centra za bezbijednosnu politiku, kaže da vatrogasci prvi reaguju u slučaju elementarne nepogode i da bi stoga povećanje njihovog broja trebalo da bude prioritet nadležnih institucija.

“Kada smo suočeni sa elementarnim nepogodama ili požarima, uvjek moramo biti spremni, jer država ili institucije ne mogu da spriječe prirodne katastrofe, ali moraju biti spremni”, rekao je Ahmeti za Radio Slobodna Evropa.

Vatrogasci na Kosovu rade bez zdravstvenog osiguranja, a osnovna plata im je 520 evra.

Zbog visokih temperatura, poslednjih nedelja u požarima na Mediteranu poginulo je preko 40 ljudi.

Grčka se posebno suočila, gde su desetine hiljada ljudi prinuđeno da se isele iz svojih domova.

Za ekstremne toplotne talase u južnoj Evropi – ponegde i preko 44 stepena Celzijusa – posebno se okrivljuju klimatske promjene.