Kosovo se žali EU zbog delimičnog priznavanja ličnih karata iz Srbije

„Mi smo insistirali na slobodi kretanja i to bi značilo potpunu slobodu kretanja, jer krnja sloboda nije sloboda. O tome se sa posrednicima obraća i potpredsjednik Vlade. Za granične tačke između Kosova i Srbije, bez sumnje, važi“, rekao je Kurti. „Osim što razumem da ne možemo imati skraćenu ili delimičnu slobodu kretanja.

Srbija ne priznaje lične dokumente koje je izdalo Kosovo na svim svojim graničnim prelazima. Nakon što mnogim Kosovarima nije dozvoljen ulazak sa ličnim kartama na prelaze koje Srbija ima sa drugim zemljama, premijer Aljbin Kurti je rekao da to predstavlja kršenje sporazuma.

Šef Vlade Kosova rekao je u utorak da je zabrinutost prosleđena Briselu i da nije isključila primenu mjere reciprociteta.

„Mi smo insistirali na slobodi kretanja i to bi značilo potpunu slobodu kretanja, jer krnja sloboda nije sloboda. O tome se sa posrednicima obraća i potpredsjednik Vlade. Za granične tačke između Kosova i Srbije, bez sumnje, važi“, rekao je Kurti. „Osim što razumem da ne možemo imati skraćenu ili delimičnu slobodu kretanja.

Situacija na granicama Srbije stvorena je u vreme kada Zapad traži novu dinamiku u dijalogu. Zahtijev je podnet ubrzo nakon što je Srbija usmeno pristala da prizna lične dokumente koje je izdalo Kosovo, što je uzvratila nakon što je Vlada Kosova primenila meru reciprociteta.

Da bi se dijalog unapredio, Njemačka i Francuska su uključene u proces, a premijer Aljbin Kurti je to pozdravio u utorak.

Nakon svečanosti povodom obilježavanja 23. godišnjice Kosovske policije, šef Vlade je rekao da će angažovanje ove dve države u dijalogu pomoći posredovanju u procesu od strane Evropske unije.

„Kosovo razumije važnost evropskih integracija, u čijem središtu se nalaze Njemačka i Francuska za Zapadni Balkan uopšte, a posebno za nas. Zato podržavamo činjenicu da će dvije tako važne evropske države, koje su priznale našu Republiku od početka, pomoći u posredovanju u Briselu za pravno obavezujući sporazum usredsređen na uzajamno priznavanje“, rekao je Kurti.

Ali stručnjaci u dijalogu umješanost Njemačke i Francuske vide kao pritisak na strane, tako da se one više posvete postizanju konačnog sporazuma.

„Ovi zahtijevi će se nastaviti i ubuduće dok se ne postigne dogovor, pošto evropske države, Njemačka i Francuska, a ne samo one, skoro cijela EU, vide ovaj spor kao poslednji neriješeni problem u regionu, zato traže za konačni sporazum koji bi riješio sva neriješena pitanja između Kosova i Srbije“, rekla je Violeta Hadžoli, istraživač na Demokratskom institutu Kosova (KDI).

EU nije saopštila detalje o kojim pitanjima će se razgovarati ove nedelje kada će izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak boraviti na Kosovu i u Srbiji, u pratnji spoljnopolitičkih savjetnika francuskog predsjednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Portparol Peter Stano je u kratkom odgovoru KOHI samo potvrdio da će se Lajčak i dvojica savjetnika 9. septembra odvojeno sastati sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pre dva dana, tokom posjete sjeveru Kosova, premijerka Srbije Ana Bernabić rekla je da bez formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom neće biti drugog dogovora.

„Konačno, slijedeća velika tema na našem dnevnom redu biće formiranje Asocijacije i to ću pomenuti na isti način kao u Leposaviću, Beogradu, Briselu, Berlinu, Parizu, Vašingtonu i drugim velikim centrima. To će biti ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svaki dan“, rekla je Bernabić.

A, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je da ova zemlja treba da se povuče iz dijaloga ako Kosovo ne uspostavi Asocijaciju.

Violeta Hadžoli kaže da Kosovo nema mnogo riješenja za temu Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Ovo pokazuje izazov koji čeka Vladu Kosova, pošto zahtijev za formiranje ZSO ostaje jedan od glavnih zahtijeva srpske strane i čini se uslov za nastavak dijaloga“, naglašava ona.

Njemački kancelar Olaf Šolc i predsjednik Francuske Emanuel Makron su pre dva dana zajedničkim pismom upućenim premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, potvrdili da su dodelili savjetnike za spoljne politike i bezbijednosti da pruži direktnu pomoć emisaru EU za dijalog Miroslavu Lajčaku. Oni su izrazili očekivanje od lidera Kosova i Srbije da budu spremni za teške odluke u ovom procesu.