Kosovski Srbi u raljama šefova paralelnih institucija Srbije, što je razlog napuštanja zemlje!?

Godinama se priča da su kosovski Srbi bili ucenjivani od strane Srbije. Sve žalbe koje upućuju u takozvanu kancelariju za Kosovo ostaju tamo. Niko se ne trudi da se bavi problemima kosovskih Srba. Ili čak i ako oni dignu glas, njihov život na Kosovu postaje nepodnošljiv. Kosovo za njih postaje neprikladno za život, i to ne zbog institucija Republike Kosova nego onih paralelnih srbijanskih kako iz Srbija naziva već preko decenije privremeni organi.

To je razlog zašto je jedan sajt na Facebook-u na srpskom jeziku objavljen primjer gore navedenog, odnosno problemi kosovskih Srba od svojih sunarodnika koji su na visokim pozicijama u paralelnim institucijama Srbije na Kosovu a niko im ne izlazi u susret pa ni tzv. Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije.

U nastavku možete da pročitate žalbu jednog kosovskog Srbina iz Ranilugua. Svi podnosioci žalbe ostaju anonimni iz straha zbog poslijedica.

Ovaj kosovski Srbin je objavio poruke sa Viberu koje je razmjenio sa tzv. predsjednicom Privremenog organa opštine Kamenica Tanjom Aksić. On kaže da je radio kao prevoznik za one koji su učestvovali na protestima koje su sazivali kosovski Srbi po naredbi iz Srbije.

Tvrdi da ga je Aksićeva gadno ucjenjivala. Kaže da je odlučio da ovu ucjenu objavi kako bi pokazao kako izgleda posljednje vrijeme za kosovske Srbe.

Oštećeni: “Dobar dan predsjedavajuća, kada mogu doći kod vas na razgovor?” možeš li mi reći da znam kada da dođem. Voleo bih da mi odgovorite”.

Tzv. Predsjednica paralelnog organa Srbije na Kosovu: „Sutra u 8 u Kamenici. Ako ne ideš, nema ništa (misli se na ugovor). Na osnovu izvještaja se rade produžeci ugovora“ (kome se šalju izvještaji?)

Oštećeni: „…Da vam služim 4 godine i opet kad dođu izbori, ako tako misliš, slobodno podnesi izvještaj kome hoćeš i skini me sa te liste. Dajte tih 50% nekome ko ima već primanja preko 200 hiljada(Dinara), meni ne treba. Ja ću se snaći ako ne ovde onda na drugom mjestu.”

Predsjednik: „Ne razumem šta pišeš? Na osnovu izvještaja se rade i produžeci ugovora”

Oštećeni: “U redu je ako ne razumete, ja vas potpuno razumem.”

Predsjednik: “Ne pratiš situaciju, uopšte očigledno”

Ovaj član porodice kaže da živi sa decom na Kosovu i da je primao platu od paralelne srbijanske opštine po ugovoru sa pola radnog vremena 50%, za mjesec decembar kada je potpisan ugovor i januar kada je ugovor prestao, više tačnije 31.01.2024.

Ali, prema njegovim riječima, ovaj ugovor prestaje nakon što se žalio.

Za ovih 50% angažovanja u opštini, imao sam obavezu da svojim automobilom vozim ljude na proteste ili da ih pozivam, itd. Kako nisam izvršio „radnu obavezu“, opštinski radnik mi je doneo aneks ugovora, pošto je stari istekao krajem januara i pošto sam podigao glas. Nisam ga potpisao, jer više ne želim da budem ucijenjen i da živim na Kosovu u takvim uslovima!”

„Zbog toga Srbi napuštaju Kosovo. Postavlja se pitanje kako neko ko je prodao nekretnine na Kosovu, a sada ih ima u Srbiji, može da uništi živote Srba koji žive sa djecom na Kosovu?