KOSTT i Elektrosever postigli dogovor oko struje, dostavljeni spiskovi potrošača na sjeveru

Evropska unija je saopštila da su Operator elektroenergetskog sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT) i srpska kompanija Elektrosever 18. oktobra postigli tehnički dogovor o primeni Mape puta za energetski sporazum.

Nakon potpisivanja sporazuma, prema EU, Elektrosever je dostavio podatke o kupcima na sever.

EU je saopštila da je dogovor postignut uz njeno posredovanje, nakon što je Kosovo započelo procedure predviđene sporazumom, da se srpskoj kompaniji Elektrosever oduzme dozvola za rad na Kosovu.

„EU je obavještena od strane Kosova o pokretanju 15-dnevne faze konsultacija prema članu 8 Mape puta uz posredovanje EU. Kao rezultat posredovanja EU, 18. oktobra, KOSTT i Elektrosever su finalizirali i potpisali sporazum o tehničkim standardima, u skladu sa članom 3 Mape puta. Istog dana, Elektroseveri su predali podatke o kupcima, u skladu sa članom 2 Smernice“, rekao je portparol EU za REL.

Evropski blok je pozvao stranke da bez odlaganja sprovedu sve obaveze koje proizilaze iz Mape puta, jer sa približavanjem zimske sezone, prema EU, nema vremena za gubljenje.

„Nastavljamo da pozivamo sve važne učesnike da se angažuju na konstruktivan način i da bez daljeg odlaganja sprovedu preostale obaveze iz Mape puta“, navodi se u odgovoru portparola EU upućenom REL-u.

Kosovo i Srbija su 21. juna potpisale Mapu puta za sprovođenje Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Srpska kompanija Elektrosever dobila je 24. juna licencu Kancelarije regulatora za energetiku Kosova (ERO) za snabdevanje električnom energijom građana četiri opštine naseljene srpskom većinom na severu Kosova, kao i za njihovo naplatu. .

Međutim, kosovska strana je saopštila da ova kompanija nije ispunila uslove koje je izdao Vodič, koji bi joj omogućili da posluje na tržištu Kosova.

EU je izrazila zabrinutost zbog sporog tempa implementacije Energetske mape puta, koja je pretila da u potpunosti uništi sporazum.

Mape puta za energetiku, ali i dogovor Kosova i Srbije da građani dve zemlje putuju samo sa ličnim kartama – bez dodatnih dokumenata – pominju se kao najveći uspesi dijaloga uz posredovanje EU u poslednja dva mjeseca.

Diplomatski izvori su za REL rekli da je nedavna posjeta izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Kosovu i Srbiji, između ostalih tema, imala za cilj da ubijedi strane da bez odlaganja sprovedu Energetski sporazum.

Lajčak se 13. oktobra sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a četiri dana kasnije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Posle sastanka sa srpskim liderom, Lajčak je izjavio da energetsko pitanje zahtijeva “hitno riješenje”.