KPK i Državni tužilac: Informacija koju je danas izneo premijer Kurti je netačna i tendenciozna

Tužilački savjet i državni tužilac reagovali su na izjave premijera Aljbina Kurtija i ministarke pravde Albulene Hadžiju date na konferenciji za medije

KPKP i državni tužilac izrazili su zabrinutost zbog izjava za koje kažu da su nepromišljene i neprovjerene, prenosi Klankosova.tv.

„Tužilački savjet i Državni tužilac ponovo izražavaju duboku zabrinutost u vezi sa kontinuiranim recikliranjem nepromišljenih, neprovjerenih izjava tužilačkom sistemu, koje daju samo za potrošnju i političku agendu od strane premijera Vlade Republike Kosovo. , kaže se u reagovanju.

„U stvari, ove javne izjave premijera i ministra pravde u vezi sa zastarevanjem slučajeva seksualnog nasilja u Tužilaštvu u potpunosti se demantuju zvaničnim izveštajima tužilaštva.

KPK i Državni tužilac u svojim izvještajima navode da su od 2017. godine do sada propisana četiri slučaja za krivična dijela za slučajeve seksualnog nasilja.

„Iz izvještaja KPK i Državnog tužioca, prema podacima o krivičnim delima za slučajeve seksualnog nasilja od 2017. do prvih šest mjeseci 2022. godine, propisana su četiri (4) slučaja koji su se odnosili na seksualno nasilje. .

„U ovom slučaju ističemo da su informacije koje je danas izneo premijer netačne, da nemaju veze sa realnošću i da su potpuno pristrasne prema sistemu gonjenja“, navodi se u reagovanju.

Kurti je rekao da su u 85 odsto slučajeva seksualnog nasilja žrtve bile maloletne devojčice.

„U preko 85 odsto ovih slučajeva radilo se o maloletnicima. Zastarelost u slučajevima seksualnog nasilja dozvolilo je 140 tužilaca. Pogađate preko 200 sudija, više od polovine sudija na Kosovu je izreklo samo uslovne kazne i novčane kazne”, rekao je Kurti na današnjoj konferenciji.

„KPK i Državni tužilac obavještavaju premijera i Vladu da zvanična statistika nije sačinjena sa predrasudama, već je verifikovana, analizirana sa profesionalizmom i odobrena na sastancima otvorenim za javnost od strane Tužilačkog savjeta Kosova“.

„Dalje, ova netačna i tendenciozna izjava premijera izražava potrebu da premijer zemlje sarađuje i sarađuje sa tužilačkim sistemom u skladu sa relevantnim ovlašćenjima, poštujući norme i standarde demokratskog funkcionisanja institucija u Srbiji. Republike Kosovo“. /klankosova.tv/