Kramon: Spremaju se kaznene mjere za Srbiju, zbog terorističkog napada u Banjskoj

U Evropskom parlamentu se razgovara o mogućem uvođenju mjera, Srbiji zbog terorističkog napada u Banjskoj, one se izrađuju. Na Srbiji je da osigura da se sprovede adekvatna istraga, krivično gonjenje, transparentnost o tome kako se sve dogodilo, a ukoliko je saradnja zadovoljavajuća, postoji šansa da se mjere i ne uvedu, kazala je izvestiteljka EP za Kosovo, Viola fon Kramon.

Sada se čeka da Beograd uradi „domaći zadatak“, a potom je neophodan povratak dijalogu. Kramon očekuje da se neka pitanja, poput Ohridskog sporazuma i ZSO finalizuju prije pokretanja kampanje za Evropski parlament i izbore u SAD. Otkriva i da se radi na novom prijedlogu o tome kako nastaviti dijalog.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, govorila je za Euronews, u emisiji Inside Albania, o debati koja je održana ove nedelje u Evropskom parlamentu, u vezi sa događajima u Banjskoj kada je u sukobu terorističke grupe i Kosovske policije ubijen jedan službenik policije i trojica pripadnika terorističke grupe srpske nacionalnosti.

Kramon kaže da postoji zabrinutost za bezbjednost na Zapadnom Balkanu, te da je na zasjedanju postojalo „ograničeno strpljenje prema Vučiću i Srbiji“.

Naglašava da se u Evropskom parlamentu razgovara o mogućim mjerama koje bi se uvele Srbiji.

„Bilo je jasno da će biti odgovarajućih mjera, ne bih ih nazvala sankcijama. Sankcije znače da imate režim sankcija koji mora da bude odobren od strane Savjeta Evrope. Ovo nije slučaj za Kosovo i to neće biti slučaj za Srbiju. Razgovaramo o političkim i ekonomskim mjerama, razgovaramo o limitiranom pristupu IPA fondu, što će definitivno naškoditi Vladi Srbije. Razgovaramo i o drugim mjerama, podcrtala je Kramon.

Govoreći o dešavanjima u Banjskoj, izvjestiteljka EP za Kosovo kazala je da Vučić kontroliše većinu aktivnosti u Srbiji, te da je teško zamisliti da on nije bio svjestan šta se dešava u vezi sa kupovinom vojne opreme, sastavljanjem grupe napadača…

„Potrebna nam je jasnoća… zato smo zatražili da dobijemo činjenice – šta se dogodilo, kako su ova vozila i teška vojna oprema završili na Kosovu, ko je iza toga, koja organizovana banda, koje su kriminalne veze na Sjeveru, da li je ovo organizovala srpska država, ili je, kako je Milan Radoičić rekao – bila to samo njegova odgovornost. Nemamo jasnoću“, naglasila je.

Konstatuje da evroposlanici žele da vide riješenje, a to znači – da se načine prvi koraci prije nego što se vratimo redovnim aktivnostima.

A prvi koraci, ponavlja, odnose se na zahtev da se razjasni šta se dogodilo u Banjskoj i da se pravično vodi sudski postupak protiv odgovornih.

U tom slučaju čak navodi da postoji mogućnost da neće biti uvedene kaznene mjere prema Srbiji.