Kriza u odnosima kosovskih vlasti i međunarodnih partnera: Šta donosi budućnost?

Međunarodni odnos Vlade Kosova sa EU i SAD je značajno narušen poslednjim odlukama kosovskih vlasti. Predstavnici Sjendinjenih američkih država sve češće kritikuju rad Vlade Kosova, dok je Evropska unija pored kritika uvela i sankcije. Oni sa kojima smo razgovarali imaju različite percepcije o tome kako će se situacija razvijati u bližoj budućnosti.

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative (NSI) kaže za Radio Goraždevac da se prema izjavama međunarodnih zvaničnika može zaključiti da je podrška Kosovu kao takvom neosporna, ali da je problem u komunikaciji sa Vladom Kosova. Prema njenim riječima to sve zbunjuje srpsku zajednicu na Kosovu, ali je neophodno da se to sve posmatra u jednom širem geostrateškom maniru.

“Na jednoj strani je Aljbin Kurti koji se percipira kao akter koji ne sarađuje sa međunarodnom zajednicom na način na koji se očekuje od njega i onoga što je vizija međunarodne zajednice, prvenstveno naravno najbitnijih, demokratskih, zapadnih zemalja, za Kosovo, a ta vizija se ne mijenja. To je i dalje Kosovo kao nezavisna država i integrisano u evroatlantske strukture i na tom putu će da se pokuša da se pomogne Kosovu. Onda Aljbin Kurti izgleda kao da ima podršku, a on je suštinski, bar kada su SAD u pitanju nema. To vidite i u izjavama američkih zvaničnika, to je upravo ono što oni objašnjavaju. Oni kažu naša podrška narodu Kosova i Kosovu je neosporna, ono što mi imamo problem je komunikacija sa konkretno ovom Vladom Kosova. Da li će u nekom trenutku to da se pretvori u konkretne mjere protiv zvaničnika Vlade Kosova to ostaje da se vidi”, kaže Milica za Radio Goraždevac.

Ona naglašava da treba imati u vidu da je sada Kosovo malo promijenilo pristup, ne samo Dečani već i nakon ovog pisma gde se faktički vodeće tri glavne institucije na Kosovu obavezuju da sprovedu ZSO.

Džezair Murati, bivši predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, kaže za Radio Astra da su sankcije uvedene zbog odbijanja Kurtija da sprovede odluke pregovora koje su potpisali prethodni pregovarači.

„Ja mislim da je prošlo godinu dana od kad su te sankcije uvedene i da je Kosovo po nekim nezvaničnim informacijama izgubilo 600 miliona dolara investicija, jer nisu to krediti nego bespovratna sredstva, samo zato što kosovska Vlada, prije svega mislim na premijera Kurtija, nije sprovela neke od dogovorenih uslova koji su bili potpisani od nekih kosovskih ranijih predstavnika u ranijim pregovorima u ime Kosova.  Međutim Kurti je to odugovlačio. Sa nekim potpisanim dogovorima se nije slagao. Sugestije SAD-a kao najvećeg prijatelja Kosova, najvećeg sponzora nezavisnosti i EU koja takođe podržava i kao što znate 5 zemalja EU ne priznaje Kosovo a 22 ga priznaju, oni su nezadovoljni takvim odnosom našeg premijera“, kazao je Džezair Murati.

Murati dodaje da ne zna hoće li nakon formiranja ZSO sankcije biti ukinute.

„SAD nisu imali toliko strpljenja da čekaju i onda su zaveli jedan vid sankcija. Tu skoro je predsjednica Kosova apelovala na SAD sa stavom da je većina zahtijeva koji su bili dogovoreni u razgovorima predstavnika SAD i Kosova sprovedeno i ona je apelovala da se te sankcije ukinu. E sad da li će posle priznavanja asocijacije opština sa srpskom većinom i sada oko ovog upisivanja biti ukinute, ne znam. Ali ima još zemljišnih problema Kosova”, rekao je Murati za Radio Astra.

Veton Mujaj, direktor nevladine organizacije „Oko vizije“ izjavio je za Radio Peja da odnosi Vlade Kosova sa „prijateljskim“ zemljama nisu u teškoj fazi, već se samo vidi neki stepen njihovog nezadovoljstva.

„Vidi se da postoji određeni stepen revolta u određenim momentima naših partnera zbog nesprovođenja nekih elemenata, stvari kao što su u toku ovog procesa se konstantno pominju, udruživanje ili druge stvari. Mislim da se naša Vlada u određenoj mjeri ne usuđuje da se povuče iz saradnje sa našim partnerima i vjerujem da je to jedna vrsta koordinacije koju mogu da nazovem možda čak i ‘u tišini’, zbog drugih uslova na geostrateškom polju. U ovom slučaju to uključuje Srbiju u okvire dijaloga. Ne mislim da su odnosi naše Vlade sa prijateljskim zemljama u veoma teškoj fazi. Normalno je da ima nesporazuma u ​​nekim pitanjima, ali mislim da Kosovo zajedno sa saveznicima treba da dijeluje zajedno u svakom trenutku i mislim da će takvi koraci biti pozitivni bez obzira ko je premijer, a ko ministar. Mi zajedno sa našim saveznicima treba da slijedimo put prema Evropskoj uniji, prema NATO-u i prema reformama“, rekao je Mujaj.

Novinar Fisnik Minci kaže za TV Prizreni da Kosovo treba da posluša međunarodne partnere koji su se kroz dugi niz godina pokazali kao lojalni i da svojim dijelovanjem promjeni njihov stav po pitanju sankcija.

„Tačno je da su se u poslednje vreme i zemlje kvinte, uključujući ovde i SAD, izrazile zabrinutost u vezi sa stavovima i postupcima Vlade Kosova oko nekoliko pitanja, uključujući i dinar kao najnovije pitanje. Naglasak je generalno da je Kosovo koračalo zaje dno sa ovim partnerima tokom decenija prije formiranja države i tokom izgradnje države. U ovom pogledu koordinacija sa partnerima koji su se dokazali kao lojalni i pravi prijatelji Kosova, treba da se nastavi posebno po pitanjima koja su malo veća i osjetljivija“, kazao je Minci.

Evropska unija je prije više od pola godine uvela sankcije Vladi Kosova zbog jednostranih odluka Prištine tokom tenzija na Sjeveru, što je prekinulo proces normalizacije odnosa sa Beogradom. Zbog sankcija je kosovska Vlada ostala je bez 600 miliona dolara koje je fond EU odvojio za pomoć. Predstavnici SAD na Kosovu sve češće kritikuju rad Vlade, što Kosovo potencijalno može uvesti u još veću krizu.