Kurt razgovara sa Šoleom, potrebna je puna i bezuslovna primjena Briselskog sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je u srijedu uveče telefonom sa višim savjetnikom Stejt departmenta SAD Derekom Šoletom, sa kojim su razgovarali o najnovijim dešavanjima u dijalogu i vanrednim izborima održanim u četiri sjeverne opštine. 23. aprila

Kako se navodi u saopštenju premijera, u dijalogu je poseban akcenat bio na punoj i bezuslovnoj primjeni Briselskog sporazuma postignutog 18. marta između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

„Razgovarano je i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, sa akcentom na punom i bezuslovnom sprovođenju Osnovnog sporazuma, i o sastanku u ponedeljak u Briselu na nivou glavnih pregovarača. Bilo je reči i o situaciji u četiri opštine na sjeveru Kosova posle izbora 23. aprila i o finalizaciji izbornog procesa povodom održavanja konstitutivnih sjednica i polaganja zakletve izabranih predsjednika“, navodi se u saopštenju.

Kurti je rekao Šoleu da kosovske institucije ostaju „posvećene garantovanju ustavnosti i zakonitosti u zemlji.

„Institucije Republike Kosovo ostaju posvećene garantovanju ustavnosti i zakonitosti, i istovremeno obezbijeđivanju nesmetanog rada usluga građanima“, nastavlja se u saopštenju.

Šole se zahvalio Kurtu na prijemu koji je priredio administratorki USAID-a, Samanti Pauer.

„Razgovor je započeo uspješnom posjetom Kosovu administratorke USAID-a Samante Pauer, koja je zajedno sa premijerom Kurtijem i ministrom Rizvanolijem najavila prvu aukciju za solarni energetski park kapaciteta 100 MV. S tim u vezi, odbornica Šole je rekla da je otišla sa najlepšim utiscima i zahvalila se premijeru na prijemu. Premijer je izrazio čast i zahvalnost na posjeti Administrator Povera i kontinuiranoj podršci USAID-a i Sjedinjenih Američkih Država Kosovu“, navodi se u saopštenju Kabineta premijera.