„Kurti će uskoro imenovati novog ministra zdravlja“

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Mirlinda Sadiku-Tišukaj najavila je da će premijer Aljbin Kurti narednih dana imenovati novog ministra zdravlja.

Ona je čak rekla da je zdravstvu potreban dobar menadžer, iako je, prema njenim riječima, bivši ministar Rifat Latifi bio spreman, ali se iskustvo u Americi razlikuje od kosovskog.

„Imenovanja vrši izvršna vlast, vjerujem da će vrlo brzo premijer izaći sa konkretnim prijedlogom jer zdravstvu je potreban dobar menadžer.

„Nije da ni gospodin Latifi nije radio, ali kako izgleda njegovo iskustvo u američkoj državi nije moglo da zamisli da danas u našem zdravstvenom sistemu nema osiguranja. Vjerujem da će narednih dana zakazati u Zdravstvu”, rekla je za EO.

Prema njenim rečima, u ŠSKUK-u je došlo do velikih promjena jer, kako kaže, ova ustanova više ne pati od nedostatka ljekova sa esencijalne liste.

Zamjenica Sadiku-Tishukaj je rekla da će se premijer Kurti, po preuzimanju rukovodstva Izvršnog komiteta, fokusirati na zdravlje.

„Nije da nije bilo promjena u zdravlju. U izvještaju bivšeg direktora ŠSKUK-a pomenuto je da prvi put ŠSKUK više ne pati za suštinskom listom. Međutim, tamo je Kurtijeva vlada izdvojila 12 miliona evra da ne bi nedostajalo osnovne liste”.

„Premijer Kurti je preuzeo odgovornost i to je na Izvršnom komitetu za zdravstvo, vjerujem da će to biti u fokusu Kurtijeve vlade jer mi veoma kasnimo u ovom aspektu u vezi sa zdravstvenim osiguranjem koje je odobreno u parlamentu od 2011, to je nešto na čemu treba raditi na tome“, rekala je Sadiku-Tishukaj.