Kurti i Bisljimi sa Kvintom o primjeni sporazuma iz Ohrida i sastanku u Briselu

Premijer Kosova i Aljbin Kurti i Besnik Bisljimi, sastali su se danas sa zamjenicima ambasadora zemalja Kvinte u Prištini, kao i sa predstavnikom Kancelarije EU u Prištini.

Na sastanku se, kako je saopštio Kurtijev kabinet, razgovaralo o procesu implementacije sporazuma koji je usvojen u Ohridu 18. marta.

Sa druge strane, njegov zamjenik, koji je ujedno i glavni prištinski pregovarač u dijalogu Besnik Bisljimi, kako je dalje saopšteno, informisao je ove predstavnike o rezultatima sastanka u Briselu koji je prije tri dana, održao sa direktorom Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem.

Iz kabineta premijera se ujedno navodi da su zamjenici ambasadora Kvinte „izrazili punu posvećenost sveobuhvatnoj i bezuslovnoj implementaciji sporazuma“.

„Takođe su zatražili da se proces članstva Kosova u SE i prihvatanje aplikacije Kosova u EU odvija brzo, koje treba da proizilaze iz Osnovnog sporazuma i aneksa njegovog sprovođenja“, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

U Briselu su se ove nedelje sastali glavni pregovarači Besnik Bisljimi i Petar Petković, kada je dogovorena Deklaracija o nestalim osobama, koja je de fakto bila skoro u potpunosti dogovorena još prošlog ljeta, ali je Srbija odbila da prihvati nakon što je u nju unet termin „prisilno nestali“. Taj termin sa nešto mekšom varijantom „prinudno nestali“ ipak je ove nedelje usaglašen. Razgovaralo se o struji, tablicama i ZSO-u.

Šef kosovskog pregovaračkog tima je juče, izvještavajući Komisiju za spoljne poslove izneo nove detalje sa sastanaka u Briselu – tvrdi da su se usaglasili da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt koji će predložiti upravljački tim za uspostavljanje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju.

Ujedno je pobrojao svih pet kriterijuma, navodeći da su oni „dovoljna garancija da samoupravljanje nema veze sa Zajednicom“.

Sa druge strane, Petar Petković je demantovao da se u Briselu razgovaralo o ovim kriterijumima, navodeći da se pričalo o Statutu ZSO i upravljačkom timu.

Podsjetimo, premijer Kurti i predsjednik Srbije Vučić 18. marta, postigli su sporazum o primjeni dijela dogovorenog prvog dijela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Naredna runda dijaloga između Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića planira se za kraj ovog mjeseca, mada susret još uvek nije zvanično potvrđen.