Kurti i Osmani: Neprihvatljiva kampanja linča protiv srpskih policajaca, pretnje dolaze iz Beograda

Nižu se reakcije povodom negativne kampanje na društvenim mrežama protiv novih srpskih pripadnika Kosovske policije, koji su započeli ove nedelje rad na Sjeveru. Najnovije osude danas stižu i od najviših kosovskih zvaničnika, kosovskog premijera i predsjednice, koji tvrde da pretnje ovim policajcima – stižu iz Beograda.

Neposredno nakon što je u javnosti potvrđeno da je sjeverna policijska stanica dobila 45 novih srpskih policajaca, pokrenuta je negativna kampanja preko društvenih mreža među srpskim korisnicima.

Sve je krenulo od teksta sa Telegrama (bunt.cg), koji se cirkularno širi mrežama. Mladi Srbi se žigošu kao oni koji su „prodali veru za večeru“, i da „čast i i bruka žive dovijeka“.

Napravljena je paralela – da dok se „naša braća hapse, otimaju, i tuku u šiptarskim kazamatima“, ova grupa Srba ide na obuku u Južnu Mitrovicu.

Objavljene su fotografije sa punim imenima i prezimenima petoro navodnih policajaca i policajki, a upozoravajućim tonom je navedeno da ovo „nije potpuni spisak“, a da li će biti objavljen ostatak, uredništva će odlučiti „u dogovoru sa narodom“.

Zabrinutost povodom ove kampanje je među prvima juče izrazio novi šef EULEX-a Đovani Pjetro Barbano, poručivši da je bilo kakva vrsta zastrašivanja neprihvatljiva.

„Veoma sam zabrinut zbog medijskih izvještaja u vezi sa pretećim porukama protiv novoraspoređenih kosovskih policajaca iz nevećinskih zajednica. Bilo kakva vrsta zastrašivanja je neprihvatljiva, i naglašavam važnost Kosovske policije da odražava i predstavlja cijelokupno stanovništvo Kosova“, naveo je šef EULEX-a.

Da su ove kampanje neprihvatljive i uznemirujuće poručili su danas i njemački, američki i britanski ambasadori u Prištini Jern Rode, Džefri Hovenijer i Nikolas Ebot, naglasivši da Kosovska policija postoji da služi svim zajednicama na Kosovu.

Kurti: Neprihvatljiva „kampanja linča“ protiv mladih srpskih policajaca

Premijer Kosova poručio je danas da su neprihvatljive „kampanje linča“ protiv mladih srpskih policajaca koji su postali deo Kosovske policije.

„Čestitam im na hrabrosti da budu deo policije, posebno 45 Srba. Kampanje linča su za nas neprihvatljive, iako su oni (novi srpski policajci) to ignorisali. Oni su pripadnici koji vole svoju zemlju. Međunarodna zajednica mora da osudi svaku kampanju linča, i mora da bude glasnija protiv kontinuiranih pritisaka Beograda na integraciju Srba. Oni koji se integrišu žive bolje, to je činjenica. Oni koji se ne integrišu ostaju taoci politike Beograda“, kazao je Kurti na konferenciji za medije danas.

Premijer Kurti je i juče čestitao policajcima stupanje na novu dužnost.

Osmani: Pretnje dolaze iz Srbije i njenih kriminalnih grupa

Da iza ove kampanje stoji zvanični Beograd, tvrdi i predsjednica Vjosa Osmani, poručivši da pretnje dolaze iz „Srbije i njenih kriminalnih grupa“.

„Naša policija je profesionalna i multietnička. Ova kampanja mora biti zaustavljena, a počinioci privedeni pravdi. Stojimo uz naše policajce, dok oni hrabro služe za bezbijednije Kosovo za sve“, napisala je Osmani na Tviteru.

Ona je ujedno navela i da se „počinioci moraju suočiti sa pravdom“.

Haradinaj: Pokušaj da se sabotira deeskalacija i smirivanje situacije

„Pristisci i pretnje protiv pripadnika srpske zajednice i drugih zajednica na sjeveru, koji su postali deo Policije Kosova, neprihvatljivi su i ovo je pokušaj da se sabotira deeskalacija i smirivanje situacije“, poručio je i lider AAK Ramuš Haradinaj.

On je poručio da „pripadnicima manjinskih zajednica, uključujući i Srbe“, treba omogućiti da slobodno ostvaruju svoja građanska prava.

„Srpski građani na Kosovu i svaki pripadnik manjinskih zajednica moraju Kosovo smatrati svojom domovinom i potpuno se integrisati u institucije Kosova!“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Novi srpski policajci su deo deo grupe od 418 svršenih kadeta Policije Kodova.

Ujedno, danas je poslednji dan prijavljivanja kandidata za još jedan konkurs u Kosovskoj policiji u svim regionima, pa i na Sjeveru. 

Na ceremoniji završetka šestomesečne obuke nove klase policajaca, koja je održana pretprošle nedelje u Prištini, premijer Aljbin Kurti naglasio je da je ova služba „najpouzdanija institucija na Kosovu, koja je nastavak Oslobodilačke vojske Kosova“.

Inače, sadržaj sa telegram stranice Bunt bii je jedna od glavnih vijesti u medijima na albanskom, nakon čega su se i pokrenule reakcije sa Kosova. Sa srpske strane, one izostaju i dalje.

Početkom novembra 2022, Srbi koji su deset godina bili u službi Kosovske policije, odnosno, koji su se integrisali u kosovski MUP iz srpskog MUP-a, skinuli su uniforme sa grbom Republike Kosovo koje su do tada nosili, uz poruku svog šefa operative Aleksandra Filipovića: „Doneli smo odluku da stanemo uz svoj narod. Dosta je bilo!“

Aleksandra Filipovića i decenijski, prvog čoveka regiona Sjever Kosovske policije – Nenada Đurića, predsjednik Srbije je tada ubrzo odlikovao visokim srpskim odlikovanjima.

Kosovski premijer je sredinom ovog mjeseca izneo podatak da je 547 srpskih policajaca napustilo ovu instituciju, te da naspram toga sada na Sjeveru ima 800 policajaca i to ne samo Albanaca.

Od napuštanja Srba, praktično su njihova mjesta popunili albanski policajci iz drugih regiona širom Kosova. Rad redovne policije, međutim, mjesecima unazad je u sjenci prisustva i utvrđivanja specijalnih policijskih jedinica na Sjeveru, sa najmanje četiri baze i više punktova.