Kurti i Redžepi sa Mehmedovićem o opasnostima koji su pred Zapadnim Balkanom

Republički premijer Aljbin Kurti sa potpredsjednicom Vlade za pitanja nevećinskih zajednica i ljudska prava Emilija Redžepi su u petak poželili dobrodošlicu zastupniku iz Bosne i Hercegovine i jednom od osnivača BiH političke partije SDA Šemsedina Mehmetovića.

Iz Vladinog kabineta je saopšteno da je sa visokim gostom iz BiH razgovarano o opasnostima i izazovima koji su pred Zapadnim Balkanom.

“Sa Mehmedovićem je razgovarao o dešavanjima u regiji, opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu, posebno nakon ruske agresije i invazije na Ukrajinu, pre godinu dana, i destruktivnoj ulozi zvaničnog Beograda u regionu, koja proizilazi iz njegovog neudaljavanja od Miloševića i Putina”. kaže se.

Kurti je na ovom sastanku upoznao jednog od osnivača SDA BiH Šemsudina Mehmedovića da je Kosovo naša Vlada odobrila i poslala u Skupštinu tri sporazuma u okviru Berlinskog procesa koja su potpisana a odnose se na slobodno kretanje sa ličnim kartama, priznavanje stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata. i priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, širom Zapadnog Balkana.

“Ovi sporazumi će omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da slobodno putuju u pravcu jedni drugih bez potrebe za vizama i samo sa ličnim kartama”, dodaju..

Takođe bilo je govora o koristima koje će ovi sporazumi donijeti građanima dviju zemalja i pozitivnom uticaju na odnose Kosova i Bosne i Hercegovine.