Kurti i Vučić treba da sednu i pozabave se situacijom

Izvjestilac za zapadni Balkan u Odboru za spoljne poslove Donjeg doma Njemačke (Bundestaga) Boris Mijatović rekao je da bi premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da sednu za pregovarački sto za proširenje situacije na sjeveru Kosova. Što je Vučić tokom jučerašnjeg monologa pred tamošnjim medijima i histerisanja zbog nemoći da se suoči sa premijerom Kurtijem odbio prenosi Kosova.info

Naglasio je da ne postoji lako rješenje za nedavna dešavanja, ali da je potrebno puno raditi.

“Premijer Albin Kurti izabran je apsolutnom većinom od preko 50 odsto glasova. On je svakako u stanju da sprovede ono što je sada obećao i ne može da pravi kompromise u koaliciji. Kurti je posvećen radu i pravdi i dijeluje u tom pravcu. I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pobijedio na izborima, ali mora da se suoči sa svojim revanšističkim i nacionalističkim snagama u zemlji i počne da ispunjava ono što je dogovoreno”, rekao je Mijatović.

U međuvremenu, Mijatović je pomenuo i Zajednicu opština sa srpskom većinom, za koju je rekao da predstavlja izazov za obije strane.

„Postoji vrlo dobar prijedlog Fondacije Friedrich Ebert. Postoji mnogo drugih modela kako implementirati asocijaciju opština. Gospodin Vučić sada ponovo govori o autonomiji. Mislim da to nije pravi ton. Mi, kao međunarodna zajednica, moramo paziti da obije strane ostanu za stolom i da se ne pucaju ispod stola.

U intervjuu za DW na albanskom, upitan je i o reakcijama i mjerama koje su nametnule Kosovu Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

“Mislim da moramo biti oprezni da se ne ponašamo previše kao igrač u ovoj situaciji. Mi nismo politički akteri u parlamentima ili vladi. Mi imamo spoljnopolitičku ulogu. Situaciju možemo podržati diplomatskim razmjenama. Ali griješimo kada interveniramo u politiku i postanemo politički akteri na terenu. Ovo je problem koji se susreće i u Bosni i Hercegovini, kao što vidimo od gospodina Šmita. Bolje je situaciji i zadatku pristupiti sa poniznošću i fokusirati se na ono što želimo: Da Vučić i Kurti sjednu za sto i razmišljaju kako da postupe sa situacijom na granici, kako bi osigurali mirnu budućnost dvije susjedne zemlje u Evropi”.