Kurti: Imamo odlične odnose sa Turskom, koje trebamo da unaprijedimo u ekonomiji, trgovini, bezbjednosti i odbrani

Tokom boravka u Turskoj, premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti,zamjenica premijera Emilija Redžepi i zamjenik Besnik Bisljimi imali su sastanak sa emigrantskom zajednicom „Kulturni centar u Zeytinburnu/Zeytinburnu Kültür Merkezi“.

“Želimo još više unaprijediti odlične odnose koje imamo sa Republikom Turskom, posebno u dvije oblasti: u ekonomiji i trgovini s jedne strane i u odbrani i sigurnosti s druge strane”, rekao je dalje premijer Kurti .

Informišući ih o dosadašnjem napretku Kosova, premijer je rekao da su četiri oblasti u koje smo najviše ulagali: odbrana i bezbjednost, poljoprivreda, obrazovanje i zdravstvo. Što se tiče bezbjednosti, pomenuo je vojnike i oficire naše vojske, od kojih je značajan deo u Republici Turskoj na obuci kako bi se što bolje pripremili za odbranu i bezbjednost Republike Kosovo.

„Dragi sunarodnici, zainteresovani smo da što češće dolazite na Kosovo, avioprevoznici svakodnevno dolaze iz nekoliko gradova, ali ne tražimo od vas da dođete i da se žrtvujete da doprinesete, već da dođete i investirate za to. Svi vi koji ste preduzetnici, grana svog biznisa, dođite i ponesite to na Kosovo“, bio je jedan od glavnih apela premijera na ovom sastanku, pozivajući ih da postanu deo postojećeg razvoja Kosova.

Premijer je dodao da je naša emigracija odličan most za veoma veliku i novu saradnju Kosova i Turske, ali ne samo, već i Albanije i Sjeverne Makedonije, Preševske doline i Crne Gore.

„Dakle, gde god da su Albanci na Balkanu, oni ovdje sa vama mogu da stvaraju mostove ekonomske, komercijalne, kulturne saradnje, kao što imamo Turke na Kosovu, koji su takođe most saradnje između Kosova i Turske“, nastavio je Premijer.

Nakon posjete premijera Kurtija sutra će se otvoriti prvi ekonomski poslovni forum između Kosova i Turske, koji predstavlja priliku za produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmjene i stranih investicija.