Kurti: Iznenađeni smo tolerancijom i ćutanjem internacionalaca

Premijer Kosova Aljbin Kurti nije izrazio iznenađenje postupcima Srbije, ali je rekao da je iznenađen tolerancijom i ćutanjem međunarodne zajednice prema postupcima srpske države, dan nakon što su kidnapovali tri granična policajca na sjeveru.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd.

„Pozivamo internacionalce da izvrše pritisak na Beograd i pozivamo na oslobađanje policajaca. Srbija nas ne čudi, nije promjenila apetite. Ono što nas iznenađuje je tolerancija i ćutanje međunarodne zajednice prema dijelovanju Srbije, koja stalno traži destabilizaciju“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sastanka Savjeta bezbijednosti u četvrtak.

Srpski policajci kidnapovali su u sredu na teritoriji Kosova trojicu policajaca. Međutim, predstavnici međunarodne zajednice, uključujući i ambasadore moćnih država na Kosovu, nisu reagovali na slučaj. Međunarodni predstavnici i dalje traže od Kurtija da preduzme konkretne korake za poboljšanje situacije na sjeveru.

Kurti je takođe izrazio iznenađenje činjenicom da Kfor još nije dao zvaničnu izjavu o mjestu gde se incident dogodio.

„Ono što me i dalje čudi jeste činjenica da ni sutradan, sa ovom istinom koju vam otkrivamo, KFOR ne izlazi zvanično. Šta znači da dan nakon događaja koji nije bio uveče već popodne, Kfor ne izađe sa zvaničnim objašnjenjem gde je ovo mjesto, ovo mjesto je jasno u Republici Kosovo“, naglasio je Kurti.

Kurti je na konferenciji predstavio i mapu, preko koje je pokazao da se kidnapovanje kosovskih policajaca dešavalo duboko na teritoriji Kosova.

„Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o otmici na Kosovu… ne radi se o bilo kakvom prelasku granične linije od strane policije kako Srbija lažno tvrdi“, naglasio je Kurti.

„Sve ovo ima i Kfor, ali njihovo ćutanje ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi. Nema smisla da za događaj na teritoriji Kosova nemamo nikakvo zvanično saopštenje ni sutradan. Možda je to kršenje Rezolucije 1244, ali komandant KFOR-a je taj koji u svakoj izjavi pominje Rezoluciju 1244, jer je često pominje. Smatramo da je Ustav pravo i odgovornost“, dodao je Kurti.