Kurti izneo detalje: Evropski prijedlog je ‘uzmi ili ostavi’, de fakto pravno i političko priznanje Kosova nesporno

Od kada su savjetnici francuskog predsjednika i njemačkog kancelara – Emanuel Bone i Jens Plotner, krajem prošlog ljeta Vučiću i Kurtiju predstavili svoj plan za dalje riješavanje pitanja Kosova, vrlo brzo ispostaviće se da je to postala glavna vijest, ali i da nijedna od strana nije javnost zvanično upoznala sa sadržinom istog.

Potvrdili su da su se obavezali na tajnovitost ovih pregovora, ali su isto tako preko medija u više navrata puštani navodni sadržaj istog.

Ispostaviće se da ono što se predstavlja kao prijedlog, to baš i nije. ‘Uzmi ili ostavi’, potvrdio je usred kosovske skupštine u ponedeljak Aljbin Kurti nezvanična saznanja sa diplomatskih margina. Ipak, to mu nije smetalo da i dalje tvrdi, da je i takav, plan „dobra osnova“ za Kosovo, zbog čega je još jednom bio prinuđen da sluša oštre kritike svojih političkih protivnika. Da li zbog toga, ili zato što je zaista bio zauzet, posle pauze se nije vraćao u skupštinsku salu.

Svojoj je javnosti ipak kasnije dostavio govor pred poslanicima sa detaljima sadržine o kojoj pregovara već mjesecima sa Vučićem preko posrednika, a za koji je svojevremeno, 10 oktobra, kada je potvrdio da postoji takav plan, kazao da se radi samo o francusko-njemačkoj inicijativi koja želi da „da još više moći gospodinu Lajčaku“.