Kurti kaže da je broj veterana utrostručen: Nemojmo oštetiti oslobodilački rat

Premijer Aljbin Kurti uveren je da je u oslobodilačkom ratu učestvovalo više od 60.000 ljudi. On je, međutim, rekao da je broj boraca utrostručen, jer su u njihovo ime uvršteni i učesnici rata.

„Vjerujem da je u oslobodilačkom ratu učestvovalo više od 60 hiljada učesnika, ali postoji svojevrsno utrostručenje broja veterana, pa je potrebno stvari nazvati adekvatnim imenima. Prema riječima komandanata OVK, veterana je negde oko 20 hiljada, a ako uključimo i učesnike, onda ih ima više od 60 hiljada. Ja sam tako da imamo zahvalnost i zahvalnost za sve, ali ne možemo da oštetimo oslobodilački rat“, rekao je on, prenela je EkonomijaOnlajn.

Kurti je dodao da veterani ne mogu biti oštećeni time što se učesnici svrstavaju u ovu kategoriju. On je ove komentare izneo nakon pitanja o odobrenju minimalne zarade koja ne uključuje boračke kategorije, za šta je takođe bilo objašnjenje.

„Zakon koji je nedavno donela Skupština Kosova reguliše minimalnu zaradu. Mi smo za što veće beneficije boraca, ali ove beneficije nisu plate jer su plate za rad. Dakle, koristi su zahvalnost društva koja se daje ratnim veteranima”.

„Za ovo je Vladi i Skupštini potreban dosije koji se nalazi u Tužilaštvu kako bismo broj boraca pretvorili u činjeničnu istinu. Minimalna zarada nije beneficija za učešće u ratu, voleo bih da se kada se sastanemo sa organizacijama koje su izašle iz rata dogovorimo da borački rade, jer veliki broj nije za penziju, mnogi su ni 50 godina . Za nemerljiv doprinos smo večno beskonačni, svima izražavamo poštovanje. Zajedno možemo ovo da izaberemo, ne treba da iskrivljujemo naše istine, ispravna kategorizacija je veoma važna, ne možemo naštetiti veteranima tako što ćemo učesnike učiniti dijelom ove kategorije. Ratna zaštita je važna, čak i za istraživače i buduće generacije da bismo imali tačne podatke“.